Direct naar inhoud
Duurzaam

Duurzaam

Met grote en kleine stappen bewegen we naar ons doel om in 2025 CO2-neutraal te werken. We bereiken dat doel door voor 90% in te zetten op reductie en voor 10% op compensatie. Daarvoor hebben we een Route Duurzaamheid uitgestippeld.

Route Duurzaamheid

Ga mee op onze #RouteDuurzaamheid. Lees alles over de stappen die we zetten om in 2025 CO-neutraal te werken.

Circulariteit bij Arriva

Arriva wil in 2025 CO2-neutraal werken en met grote en kleine stappen bewegen we naar dat doel. Circulariteit maakt deel uit van Arriva’s duurzaamheidambitie.

Feiten en cijfers

Bus

  • 219 elektrische bussen
  • 10 waterstofbussen
  • 275 bussen op HVO
  • 16 bussen op biogas
  • 756 dieselbussen

Trein

  • 46 elektrische treinen
  • 20 treinen op HVO
  • 88 dieseltreinen

Duurzame gebouwen

Op de verduurzaming van én in de kantoorlocaties-, de werkplaatsen en de vestigingen van Arriva zetten we al jaren in. Meerdere van onze panden zijn voorzien van sensorkranen en LED verlichting om het energie – en waterverbruik te verminderen. Daarnaast zijn sommige locaties al van het gas af.

Afvalreductie

In onze panden scheiden onze medewerkers hun afval. Een vestiging/kantoor is daarvoor voorzien van één of meerdere afvaleilanden. De afvalstroom van de (papieren) koffiebekers wordt jaarlijks groter. Het levert de grondstof voor het maken van wc-papier. We wijzen medewerkers op de koffieautomaat nog eens duidelijk op het gewenste hergebruik van de koffiebekers én op de juiste manier van opruimen (zonder fruitschillen en folie in de papieren cups) in de verzamelbakken.

WINK trein

In 2021 startte onze (her)nieuwde concessie Noordelijke Lijnen (trein) voor de provincies Groningen en Friesland. Daarvoor werden 18 nieuwe treinen aangeschaft. Deze treinen, de WINK-treinen, hebben een ‘PowerPack’ voorzien van een brandstofmotor, een pantograaf en batterijen. Met die batterijen kunnen we de energie opslaan die vrijkomt tijdens het remmen. Zo zijn de treinen voorbereid om in de toekomst elektrisch te kunnen rijden op een (deels) geëlektrificeerd spoor. Naast duurzaam zijn de treinen ook een stuk stiller.

Eind 2021 spraken we met ProRail en de provincies Overijssel, Gelderland en Fryslân af om één van de WINK treinen in te zetten op spoortrajecten zonder bovenleiding. Voor de proef is één van de WINK treinen aangepast zodat deze als batterijtrein kon rijden

Pilot waterarm wassen treinen

Tijdens een pilot van een jaar worden 18 WINK-treinen in Leeuwarden waterarm gewassen. Dit resulteert in een waterbesparing van 98% ten opzichte van een wasbeurt in de wasstraat. Op jaarbasis besparen we hiermee zo’n 223.000 liter water. Met waterarm wassen wordt slechts 9 liter water verbruikt per trein, in de wasstraat is dit per wasbeurt 480 liter. Een trein wordt 26 keer per jaar door de wasstraat gereden. Bij waterarm wassen wordt een trein slechts 6 keer gewassen met water én wordt per keer slechts 9 liter water verbruikt.

Gedurende de pilot in Leeuwarden onderzoeken we met welke frequentie de treinen moeten worden gewassen en hoeveel manuren hiervoor nodig zijn. De pilot is gestart in april 2022 en loopt een jaar, zo kunnen alle seizoensinvloeden worden meegenomen in de evaluatie. In overige regio’s worden soortgelijke proeven ook uitgevoerd. In Lisse loopt momenteel een pilot tot half september 2022, waarin bussen waterarm gewassen worden.

Lees meer over de pilot

Waterarm wassen in beeld

Groene Lijn

Buslijn 90 (Lisse-Leiden); dé groene lijn van regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland. Een buslijn waarop Arriva beschikbare kennis, methodes en technologieën op het gebied van duurzaamheid samenbrengt. En een lijn die we als een proeftuin inzetten voor regionale bedrijven, leveranciers, scholen, gemeenten, reizigers en de provincie, zodat zij ook mee kunnen doen. In de bussen en ook langs de route zetten we in op duurzame innovaties en ontwikkelingen en/of toetsen die. Zo wordt de Groene Lijn een praktisch en inspirerend voorbeeld van alles wat er mogelijk is!

Lees op de Groene Lijn over lopende en al gerealiseerde projecten. Het project de Groene Lijn is opgenomen als participatieproject op de website van SKAO (Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen).

Circulair

Het thema circulariteit is onderdeel van ons duurzaamheidsbeleid. Het doel van circulariteit is om zoveel als mogelijk gerecyclede en/of recyclebare materialen te gebruiken. Door zo min mogelijk nieuwe grondstoffen te gebruiken leveren we een bijdrage aan de circulaire economie.

Proef met duurzame stoelbekleding in bussen

In Fryslân rijden we met zeven bussen met in iedere bus één stoel bekleed met oranje stof, gemaakt van residu dat vrijkomt bij de ananasteelt. Daarnaast rijden er twee bussen die compleet bekleed zijn met circulaire stoelbekleding. De ene bus heeft een grijze stoelbekleding van 100% gerecycled polyester, afkomstig van oude PET-flessen. De andere bus heeft zwarte bekleding van gerecycled polyester in combinatie met een grondstof afkomstig van eucalyptusbomen. De eerste resultaten laten een 8+ zien voor comfort en netheid. Gemiddeld geven alle deelnemende reizigers aan het ‘belangrijk’ te vinden dat Arriva zich bezighoudt met circulariteit.

Arriva circulair

CO2 barometer

Hoeveel CO2 stoten onze treinen uit? En hoe kunnen ze nóg duurzamer rijden met de nieuwste technieken en brandstoffen? Onderzoeker Marko Kapetanovic van de TU Delft onderzocht het bij ons en ontwikkelde een unieke tool: de CO2-barometer. Hiermee zien we de CO2-voetafdruk van onze treinen, én hoe we die zo snel mogelijk kunnen verlagen.