Direct naar inhoud
Een groen-witte Arriva-bus rijdt langs water in Leiden.

Route Duurzaamheid

Met grote en kleine stappen bewegen we naar ons doel om in 2025 CO2-neutraal te werken. Dat doen we door 90 procent van onze uitstoot te reduceren en 10 procent ervan te compenseren.

Lees meer over hoe wij CO2-bewust werken en wat wij daarbij als onze uitdagingen zien. 
Reis jij mee met Arriva? Dan kun jij ook je bijdrage leveren. Lees onderaan deze pagina meer over ons 'Samen voor groen'-programma.

 

Een vogelperspectief van een Arriva-busdepot met zonnepanelen op het dak.

Wat deden we in 2022?

Onze definitieve CO2-footprint over 2022 komt uit op ruim 124 miljoen kg CO2 over 2022. Dat is een daling van 30% ten opzichte van ons referentiejaar 2019. In 2019 hadden we een CO2-uistoot van 177 miljoen kg.

Onze uitdagingen

Groen rond logo met daarin de tekst 100% groene stroom, 100% CO2 reductie en een stekker in het midden.

Uitsluitend groene stroom voor ons materieel

Een deel van onze groene stroom komt uit Europa en wordt daarom gezien als grijze stroom. Voor 2025 willen we uitsluitend groene stroom gebruiken.

Een icoon van een blauwe elektrische trein op het spoor.

Zero emissie treinen

Om ZE-treinen in te kunnen zetten is elektrificatie van het spoor nodig. Wij zijn als Arriva zelf niet eigenaar van het spoor en hebben daarin dus een afhankelijkheid van derden.

Icoon van een bus.

Zero emissie lange afstandlijnen (bus)

Op dit moment is er nog geen goed ZE-materieel beschikbaar als het gaat om langeafstandsbussen die gemiddeld een hogere snelheid rijden.

Een icoon van een minibus.

Zero emissie klein materieel (buurtbussen)

Op dit moment is het nog lastig om de kleine buurtbussen om te bouwen. Dit komt omdat deze bussen in een lagere gewichtsklasse vallen en daardoor de relatief zware accu’s niet aan kunnen.

Gebruik van HVO

Veruit de grootste stap, die Arriva kan maken om haar CO2-uitstoot te reduceren, wordt gezet door gebruik te maken van ZE-voertuigen. Een hele vloot elektrificeren gebeurt niet in één keer. Daarom maken we als tussenstap gebruik van HVO - Hydrotreated Vegetable Oil.

Een man in een pak houdt het vulpistool van een dieseltank vast.

In 2018 zette Arriva haar eerste stappen met de inzet van de duurzame brandstof HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) in plaats van reguliere fossiele diesel in bussen van Arriva Touring. Daarna nam deze inzet van deze duurzame(re) brandstof toe en werd uitgebreid naar de regio's waarin de reguliere bussen rijden. 

De kosten voor HVO zijn in 2023 fors gestegen. Om ervoor te zorgen dat het ov betaalbaar blijft, vermindert Arriva tijdelijk de inzet van HVO. De CO2-uitstoot van het materieel van Arriva neemt daardoor tijdelijk toe.

De duurzaamheidsambitie van Arriva voor 2025 blijft ongewijzigd.

 

De HVO inzet van Arriva verdeeld over de verschillende regio's (in 2023)

Regio Noord
- De WINK-treinen blijven rijden op HVO.
- De GTW-treinen (die per 1-1-2023 op HVO over gingen) gaan tijdelijk weer terug naar diesel.

Regio Limburg
- In deze regio rijden 95 bussen elektrisch. De overige bussen uit de vloot, die sinds begin 2022 op HVO reden, gaan tijdelijk weer terug naar diesel.

Regio West
 
- De bussen van vestiging Lisse blijven op HVO rijden. De bussen van vestiging Leiden rijden elektrisch.

Regio Oost

- De bussen die sinds 2021 op HVO reden, blijven dat doen. 

Schiphol

- Alle bussen blijven op HVO rijden.

Wat kun je als reiziger doen?

Natuurlijk reis je al groen omdat je de bus en/of trein neemt. En onze bussen en treinen zijn steeds milieuvriendelijker. Maar wat als we ook nog eens samen bomen planten? Dan halen we CO2 uit de lucht, maar maken we ook nog eens onze leefomgeving groener!

Meedoen? Bekijk wat je kunt doen met 'Samen voor Groen'. 

Twee jongetjes met een schep en boomwortels, terwijl ze hun duimen omhoog steken, met mensen op de achtergrond.