Veelgestelde vragen machinist
1. Gaat de vestiging in Goor dicht na een jaar?
Nee dat is absoluut niet aan de orde
2. Station Oldenzaal krijgt een extra perron ter hoogte van het busplein. Is daar over nagedacht en snappen reizigers dit wel?
Ja dat is bekend. Samen met jullie, het ROCOV, ProRail en de opdrachtgever wordt gekeken naar de beste oplossing voor reizigers.
3. Hoe zijn de opleidingstrajecten voor machinisten?
In augustus start een machinistenklas waarvan de mensen begin volgend jaar klaar zijn. In september start een BOL BBL klas, dit is een 2-jarig traject.
4. Gaan wij ook diensten rijden in Achterhoek Rivierenland of blijft dit gescheiden?
We gaan nadenken over variatie in het traject, Arriva is namelijk groot voorstander van variatie in het werk. Dienstdoen in een andere standplaats kan altijd.
5. Zijn er combifuncties mogelijk?
Ja, combifuncties zijn mogelijk. We vinden het belangrijk om per 10 december 2023 een goede concessie-start te kunnen maken. We zullen ons dan ook focussen op het starten in de huidige functie. Daarna is uitbreiding met een combi mogelijk. Als je bij Arriva twee functies uitoefent werk je ook een minimaal aantal diensten per maand/jaar in je tweede functie. Bij de indiensttreding kan je dit laten weten op het indiensttredingsformulier. Ben je combi en in bezit van alle bewijzen en bevoegdheden, geef dit aan en stuur een kopie van de bewijzen zoals rijbewijs, BOA domein 4 en bevoegdheden mee. Mocht je graag een combifunctie willen, of ben je dit in het verleden geweest en je wilt dit activeren, dan is dit ter bespreking zodra je in dienst bent.
6. Worden de diensten van ZHO ‘gemixt’ met de Achterhoek?
Vanaf start concessie gaan we het baanvak Zutphen-Apeldoorn toevoegen aan ZHO. Hiervoor gaan we alle bestaande machinisten van ZHO opleiden vanaf oktober 2023.. Dit betreft onder meer baanvakkennis en een nieuwe materieelsoort. Aangezien Zutphen ook Achterhoekse diensten heeft kunnen we de machinisten ZHO met standplaats Zutphen (die dit willen) in de loop van 2024 ook de baanvakken Zutphen-Winterswijk-Arnhem-Tiel leren. Op de lange termijn vanaf 2025 willen we het baanvak ZHO en de Achterhoek-Rivierenland baanvakken mixen zodat dit voor alle machinisten zorgt voor meer variatie.
7. Kan je dienstdoen op een andere standplaats?
Arriva stuurt actief op uitwisseling tussen concessiegebieden waar dit kan. Zo grenst ZHO aan AlMaHa (Vechtdallijnen) en aan Achterhoek-Rivierenland. Denk hierbij aan dienstdoen in Marienberg, Winterswijk of Arnhem. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Als je hiervoor ander materieel moet leren, geldt dat je meerdere diensten per jaar in de andere regio werkt.
8. Zit er variatie in diensten en blokken?
Doordat er dienstregelingsritten zijn toegevoegd en we ZHO uitbreiden met Apeldoorn en het serviceproces anders is (werkplaats, tanken, fecalien, wassen enz) krijg je automatisch een ander dienstenpakket.
9. Kunnen er ook collega’s van ZWEN ZWOKA in Twente aan het werk of moeten ze dan solliciteren?
Van Keolis krijgen wij alleen een lijst met collega's die gekoppeld zijn aan concessie Twente. We hebben geen zicht op collega's die in andere concessies werkzaam zijn zoals Zwen Zwoka. Ze zullen dus moeten solliciteren als ze interesse hebben in een functie bij Arriva. Uiteraard zijn ze van harte welkom om dat te doen aangezien we de bezetting per 10 december uitbreiden. Solliciteren kan via www.werkenbijarriva.nl.
10. Wordt ZHO geëlektrificeerd?
De provincie heeft de ambitie om op dit baanvak tegen het eind van de concessie zero emissie materieel in te zetten. Voor deze komende concessie blijven we eerst gewoon op diesel rijden.
11. Tanken machinisten zelf?
Nee en ook de fecaliënafvoer wordt niet door de machinist gedaan.
12. Leren we omgaan met een AED?
Ja, dat is onderdeel van de opleidingen die je binnen Arriva krijgt.
13. Er gaan geruchten dat jullie meekijken op de telefoons of tablets die ter beschikking worden gesteld. Klopt dit? Nee, het is vanuit privacy richtlijnen vanuit een bedrijf niet toegestaan om zomaar op iemands toestel mee te kijken. Dan doen we dus ook niet bij Arriva. De software die we op je toestel zetten is bedoeld als beveiliging zodat eventuele bedrijfsdata niet in handen kan komen van onbevoegden. “Meekijken” is technisch ook niet mogelijk. Niet naar het scherm maar ook niet naar de data op de telefoon. We kunnen bij diefstal op afstand de ARRIVA data (en dat is uitsluitend je Arriva mailbox en de Arriva applicaties die je vanuit je Arriva Microsoft profiel meekrijgt zoals Arriva-Drive!) verwijderen van je telefoon.
Als je ook nog privé mail op je telefoon hebt staan dan kunnen wij daar niet bij. Deze kunnen we dus ook niet verwijderen bij diefstal. Daar ben je als gebruiker van de telefoon zelf verantwoordelijk voor.
14. Mijn pensioen loopt momenteel bij het ABP, als ik bij CAO-OV blijf is het pensioenfonds dan onveranderd? Ja, dit blijft zo.
15. Als ik kies voor Mumo, wanneer gaat dit dan in? Per 10 december 2023