Direct naar inhoud
Een blauw-witte Arriva-trein rijdt over het spoor tussen weilanden met een ondergaande zon en een prachtige wolkenlucht.

Zichtbare vooruitgang

Arriva draagt sociaal, economisch en duurzaam bij aan een betere maatschappij. Met prestatieladders kijken we kritisch naar ons eigen handelen en leren we van onze resultaten. Ook helpen deze anderen om ons te bevragen over onze prestaties.
Een blauw-witte Arriva-trein rijdt over het spoor tussen weilanden met een ondergaande zon en een prachtige wolkenlucht.

Welke doelen maakt Arriva zichtbaar?

Icoon van een blauwe bloem.

Minder CO2-uitstoot

De CO2-Prestatieladder geeft inzicht in onze CO2-uitstoot én die van anderen in onze ketens en helpt de doelen en maatregelen bepalen om die uitstoot te verminderen.

Een icoon van een wereldbol.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De MVO Prestatieladder is onze leidraad voor een goede balans tussen behoorlijk bestuur, duurzame werkgelegenheid en oog voor het milieu.

Een icoon van drie poppetjes, gezien vanaf het bovenlijf en allemaal blauw.

Kansen voor élk talent

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) laat zien hoe wij sociaal ondernemen door mensen met een afstand tot arbeidsmarkt een kans te geven en door samen te werken met andere PSO-gecertificeerde partijen.

Vooruitgang meten met prestatieladders

Arriva zet in op de CO2-Prestatieladder, de MVO Prestatieladder en de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) om vooruitgang te meten en ambities kracht bij te zetten.

Wat is een prestatieladder?

Een ladder met verschillende niveaus die je kunt bereiken. In ons geval op het gebied van CO2-uitstoot, MVO en sociaal ondernemen. Op de eerste treden krijg je inzicht in je prestaties, maak je een plan van aanpak en zet je de eerste stappen naar verbetering. Op de hogere treden werk je samen met partijen binnen en buiten je branche én probeer je de hele keten mee te krijgen in verbeteringen.

Waarom prestatieladders?

Ze maken onze vooruitgang zichtbaar met een specifieke meetmethode, zo zien we waar ruimte is voor verbetering. Meten is weten! En we zijn zo transparant over onze prestaties,  voldoen aan wet- en regelgeving en sommige aanbestedingen die een bepaalde score verplichten. Zo blijven we gemotiveerd om steeds meer vooruitgang te blijven boeken. Onze inspanningen zijn ook herkenbaar voor andere bedrijven die ons daardoor opzoeken als preferred supplier.

Arriva en de CO2-Prestatieladder

Onze bussen en treinen zorgen voor het overgrote deel van onze CO2-uitstoot. De rest van onze uitstoot komt onder meer van ons vastgoed, woon-werkverkeer en de werkzaamheden van onze onderaannemers. Door ons te certificeren op de CO2-Prestatieladder van de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) brengen we onze volledige CO2-uitstoot in kaart. Zo overzien we die uitstoot en weten we wat we moeten doen om deze te verminderen.

De elektrische aansluiting van een Arriva-bus, met de lucht en bomen op de achtergrond.

De treden van CO2-Prestatieladder

De eerste drie treden van de CO2-Prestatieladder gaan puur over de eigen organisatie:

  • Trede 1: je krijgt inzicht in je CO2-uitstoot
  • Trede 2: je uitstoot in beeld brengen
  • Trede 3: je drukt je energiestromen in cijfers uit en legt je doelstellingen en acties vast

Op de bovenste treden breid je uit naar buiten je organisatie:

  • Trede 4: je hebt een leidende rol in je eigen branche
  • Trede 5: je spoort nu ook de rest van de keten aan te verbeteren

Waar Arriva nu staat op de CO2-Prestatieladder

Sinds november 2024 staan we trots op trede 5. Dit laat zien dat we een voortrekkersrol spelen in onze sector als het gaat om inzicht in en vermindering van onze CO2-uitstoot. Buiten onze eigen organisatie creëren we positieve impact door:

  • Ketens te analyseren. We kijken bijvoorbeeld hoe we de levensduur van batterijen in onze zero-emissiebussen kunnen verlengen en hoe onze onderaannemers in het busvervoer kunnen bijdragen aan het terugdringen van CO2-uitstoot.

  • Samen te werken binnen de sector. We zijn bijvoorbeeld lid van de Coalitie Anders Reizen, waarin grote Nederlandse bedrijven zich inzetten om de CO2-uitstoot van het werkverkeer van hun medewerkers te verminderen.

  • De CO2-barometer verder te ontwikkelen. Hiermee brengen we ons CO2-verbruik steeds nauwkeuriger in kaart.

Certificaat CO2-Prestatieladder
Achterste drie rijen stoelen in zonnige Arriva-bus, gevuld met diverse reizigers. Oud stel, man met klein kind, twee vriendinnen en een groepje vrienden creëren een positieve sfeer.

Arriva en de MVO Prestatieladder

De MVO Prestatieladder van de Stichting MVO Prestatieladder, helpt ons om aantoonbaar maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Met de juiste balans tussen de thema’s behoorlijk bestuur, duurzame werkgelegenheid en oog voor het milieu.

De treden van de MVO Prestatieladder

  • Trede 1: je hebt een MVO-beleid, strategie en relevante thema’s geformuleerd, zoals milieu-impact, arbeidsomstandigheden, ethische inkoop en maatschappelijke betrokkenheid
  • Trede 2: je hebt geïmplementeerd wat je op trede 1 hebt bepaald
  • Trede 3: je integreert je MVO-beleid volledig in je bedrijfsvoering, rapporteert transparant over MVO-prestaties en betrekt belanghebbenden bij MVO-beleid.
  • Trede 4: je verbetert nog verder je MVO-prestaties en pakt een leidende rol in MVO-innovaties in de sector
  • Trede 5: je presteert excellent op alle aspecten van je MVO-beleid, bent een toonaangevend voorbeeld in de sector en hebt grote impact op de samenleving en het milieu

Waar Arriva nu staat op de MVO Prestatieladder

Wij staan op trede 4, als een van de weinige streekvervoerders in Nederland. Dat betekent dat we goed op weg zijn en er nog ruimte genoeg is voor verbetering. We weten wat ons te doen staat!

Certificaat MVO Prestatieladder

Voorbeelden van hoe we nu maatschappelijk verantwoord ondernemen

  • Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). Dit betekent dat we MVO-thema’s meewegen in gunningen aan onderaannemers en gesprekken voeren met leveranciers die nog niet aan onze MVO-standaarden voldoen.
  • Onze ServiceTeams in elke regio. Daarin krijgen jaarlijks in totaal tussen de 100 en 200 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om (weer) werkervaring op te doen.
  • Circulaire projecten zoals onze halteborden in Twente die gemaakt zijn van de vliesjes van de rijst die overblijven na voedselproductie en daarmee 100% circulair.
Twee service medewerkers, een jongen en een vrouw, zijn bezig met schoonmaken in een Arriva-bus.

Onze ambitie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen

Op trede 4 en 5 van MVO overstijgen we wat al gebruikelijk is binnen de branche en richten we ons op het verbeteren van de hele keten. Dat doen we bijvoorbeeld door samen te werken met andere partijen in de sector, of met overheden zoals gemeenten, provincies en het Rijk. Op niveau 5 zetten we ons gezamenlijk in voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. In 2024 hebben we trede 4 bereikt, en onze ambitie is nu om door te groeien naar niveau 5, waar we echt het verschil kunnen maken voor mens en maatschappij.

Arriva's MVO verslagen

Bekijk de highlights van onze inzet op de MVO thema's in de MVO verslagen die wij sinds 2019 maken.

Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO)

We vinden dat we moeten helpen de maatschappij beter en mooier te maken, onder andere omdat onze operatie uit publieke middelen wordt gefinancierd. Het wetenschappelijk onderbouwde keurmerk PSO van onderzoeksorganisatie TNO maakt inzichtelijk hoe we kansen geven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Achter servicemedewerkers poseren in uniform voor zes blauwe Arriva-bussen.

Zo werkt de Prestatieladder Socialer Ondernemen

Directe sociale bijdrage

TNO kijkt eerst naar de ‘directe sociale bijdrage’ van een organisatie. Wat is het percentage medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt? Welke begeleiding en kansen krijgen zij? Kunnen ze passend werk doen binnen je organisatie, goed integreren en functioneren, en zich ontwikkelen?

Indirecte sociale bijdrage

TNO kijkt ook naar je ‘indirecte sociale bijdrage’. Dit draait om je inkoop. Je bijdrage is hoger naarmate je meer uitgeeft bij deze PSO-gecertificeerde partijen. Door zo’n certificering te vragen, moedig je met je inkoop aan dat ook andere organisatie socialer gaan ondernemen. Dit heeft weer een positieve invloed op de hele keten.

De treden van de Prestatieladder Socialer Ondernemen

  • Aspirant status: je maakt een plan van aanpak voor socialer ondernemen
  • Basistrede: je brengt je plan in de praktijk en behoort qua sociaal ondernemen tot de top 50% bedrijven van vergelijkbare grootte
  • Trede 1: je behoort qua sociaal ondernemen tot de top 35% bedrijven van vergelijkbare grootte
  • Trede 2: Je behoort qua sociaal ondernemen tot de top 22.5% bedrijven van vergelijkbare grootte
  • Trede 3: Je behoort qua sociaal ondernemen tot de top 10% bedrijven van vergelijkbare grootte

Waar Arriva nu staat op de Prestatieladder Socialer Ondernemen

We staan op trede 2. Deze hebben we behaald door onder meer medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt die nu een reguliere plek in onze bedrijf hebben. En die we extra begeleiden zodat ze ook regulier kunnen meedraaien.

Daarnaast dragen onze Serviceteams bij aan onze score. In al onze regio’s zijn deze teams actief waarin  medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om werkervaring en werkritme op te doen. We hopen dat we op dit niveau een inspirerend voorbeeld zijn voor bedrijven die ook socialer willen ondernemen.

Een vrolijke man in een blauw Arriva uniform lacht naar mensen, de zon schijnt.

Onze ambitie voor sociaal ondernemen

We zijn heel blij met onze positie op de tweede trede van de Prestatieladder Socialer Ondernemen. We blijven inzetten op kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Uiteindelijk hopen we natuurlijk zoveel mensen een kans te geven dat we op trede 3 terechtkomen.

Veelgestelde vragen over onze prestatieladders

Kun je vinden wat je nodig hebt?