Direct naar inhoud
Kun je vinden wat je nodig hebt?
Bus van Arriva rijdt door de friese stad Boslwared

Arriva breidt dienstregeling bussen in Fryslân fors uit

Vanaf zondag 31 maart 2024 rijden bijna alle bussen van Arriva in Fryslân meer en vaker . De forse uitbreiding van de dienstregeling is mogelijk door de extra financiële middelen die voortkomen uit de, door de Tweede Kamer aangenomen, motie Bikker in het najaar 2023.

Betere bereikbaarheid
Er gaan meer bussen rijden op de plekken waar reizigersgroei wordt verwacht. Belangrijk hierbij is de verdeling tussen stad en platteland, de spreiding door Fryslân, de ervaringen met de huidige dienstregeling en de wensen vanuit de Mienskip.
Om de bereikbaarheid van dorpen en steden te versterken, rijdt Arriva vanaf 31 maart 2024 meer en vaker op de buslijnen 13, 513, 516, 517, 518, 22, 23, 41, 548, 55, 155, 560, 71, 72, 92, 192, 350, 809, en 825.Vanaf september komt lijn 601 daar nog bij.

Belangrijkste aanpassingen in de busdienstregeling

Lijn 350: Leeuwarden - Alkmaar
Lijn 350 rijdt vaker tussen Leeuwarden en Alkmaar. Op werkdagen rijdt lijn 350 vanaf 05:30 tot 23:30 uur. Ook rijdt de bus op deze dagen tussen 06:00 en 18:30 uur twee keer per uur. Voor de extra ritten wordt gebruik gemaakt van touringcars die niet rolstoeltoegankelijk zijn. Rolstoelgebruikers kunnen een half uur eerder of later gebruik maken van een rolstoeltoegankelijke bus. Ook kunnen rolstoelgebruikers voor de ritten om 05:40 en 06:10 uur vanuit Den Oever richting Alkmaar een reservering maken voor een rolstoeltoegankelijk voertuig. Meer informatie hierover op www.arriva.nl/dienstregeling.

Lijn 22: Leeuwarden-Warten
Lijn 22 rijdt ieder uur tussen 06:00 en 19:00 uur.

Lijn 825: Arriva Vlinder
Arriva Vlinder (lijn 825) rijdt vanuit Leeuwarden Zuid een keer per uur door naar de dorpen Wergea en Warten. Arriva Vlinder rijdt op werkdagen vanaf 19.30 tot 23.30 uur. Op zaterdag vanaf 08.30 uur en op zondag vanaf 09.30 tot 23.30 uur.

Met lijn 22 en lijn 825 worden Wergea en Warten iedere dag een keer per uur verbonden met Leeuwarden en Leeuwarden Zuid.

Lijn 809: Arriva Vlinder Binnenstad
Arriva Vlinder Binnenstad (809) rijdt iedere dag tussen het busstation en de binnenstad van Leeuwarden. Op maandag tot en met donderdag rijdt Arriva Vlinder Binnenstad van 12.00 tot 19.00 uur en op vrijdag van 09.00 tot 19.00 uur.

Lijn 560: Dokkum-Holwert Veerdam
Op werkdagen zorgt lijntaxi 560 samen met lijn 660 voor een goede verbinding met alle aankomende en vertrekkende veerboten naar Ameland (Dokkum - Holwert Veerdam).

Lijn 71: Leeuwarden-Kop Afsluitdijk
Lijn 71 rijdt ook door de dorpen Inglum, Bitgum, Bitgummole. Lijn 71 rijdt op werkdagen vanaf 06.00 uur, op zaterdag vanaf 08:00 uur en op zondag van 09.00 tot 00.00 uur. Lijn 74 gaat via de provinciale weg rijden.

Lijn 13 en lijn 513: Leeuwarden-Surhuisterveen-Drachten
Lijn 13 en 513 rijden van maandag tot zaterdag ieder uur van 06:00 tot 00.00 uur.

Lijn 516 Oosterwolde-Wolvega, lijn 517 Steenwijk-Noordwolde-Wolvega en lijn 518 Oosterwolde-Noordwolde
Lijn 516, 517 en 518 rijden ieder uur op werkdagen vanaf 06.00 uur, op zaterdag vanaf 08.00 uur en op zondag van 09.00 tot 00.00 uur.

Station Feanwâlden, aansluiting bus en trein
Lijn 55 en 155 rijden op werkdagen vanaf 06.00 uur, op zaterdag vanaf 08:00 uur en op zondag van 09.00 tot 00.00 uur. Reizigers kunnen de gehele dag reizen van en naar Groningen, Leeuwarden, Burgum, Drachten, Dokkum en Damwâld.

Meer informatie over de dienstregeling is te vinden op www.arriva.nl/dienstregeling
Ook in de reisplanners is de uitbreiding van de dienstregeling per 31 maart 2024 terug te vinden. De hele reis, van deur tot deur, kan vooraf worden gepland en betaald via de glimble app van Arriva (te downloaden via www.glimble.nl). Of plan de reis op www.arriva.nl.


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Sociaal

Reis nu nog makkelijker met de buurtbus

De buurtbussen van Arriva komen overal. Ze verbinden dorpen en steden volgens een vaste dienstregeling en route. Arriva heeft bijna 150 acht-persoons buurtbussen die worden gereden door vrijwillige chauffeurs. Deze betrokken chauffeurs zetten zich op deze manier in voor onze maatschappij. Heel dichtbij. Want ze komen uit de buurt en kennen de mensen en de weg dus goed. Dat maakt reizen met de buurtbus prettig en persoonlijk.

Open nieuwsartikel
Wethouder van gemeente De Fryske Marren laat een vergrootte Meedoen Pas zien aan een chauffeur van Arriva in de bus

Gratis reizen met trein en bus voor inwoners van gemeente De Fryske Marren met een laag inkomen

Gemeente De Fryske Marren biedt inwoners met een laag inkomen vanaf 1 april tot en met 31 december 2024 gratis openbaar vervoer aan. De Fryske Marren is de eerste Friese gemeente met de Meedoen Pas van Arriva. Een familiebezoek, naar  vrienden, (vrijwilligers)werk of een bezoek aan bijvoorbeeld het ziekenhuis? Met de Arriva Meedoen Pas kunnen inwoners dit ‘gewoon’ doen door in de bus en trein te stappen

Open nieuwsartikel
Duurzaam
De nieuwe haltezitter - een bushalte met 5 zitplaatsen - gemaakt van gebruikte materialen en een sedum dak. Van bovenaf gefotografeerd.

Volledig circulair bushokje ‘De HalteZitter’ in gebruik genomen

Vanmiddag is het eerste volledig circulaire bushokje, de zogenaamde ‘HalteZitter’ feestelijk in gebruik genomen door vijf medewerkers van Werkzaak Rivierenland. Zij haalden symbolisch versleten Arriva-uniformen van een waslijn waarna zij op het bankje gingen zitten dat van die oude kleding is gemaakt. Dit alles onder het toeziend oog van Joke van Vrouwerff , wethouder in de Gemeente West Betuwe, Hellen Mouws, directeur Werkzaak Rivierenland en Jieskje Hollander, regiodirecteur Arriva regio Oost. Het bushokje is volledig gemaakt van hergebruikt materiaal zoals de versleten Arriva-uniformen maar ook van gebruikte lichtmasten en houten damwanden. De HalteZitter is gemaakt door het team van Werkzaak, onder begeleiding en mede op initiatief van Mark Hofman van De Verschilmakerij.

Open nieuwsartikel
Duurzaam

Arriva heeft LEV!

In februari zette Arriva als één van de 18 partners haar handtekening onder het samenwerkingscontract voor het LEVERAGE project. Het doel van dit project is om de mogelijkheden van LEVs (Lichte Elektrische Voertuigen) voor het verduurzamen van mobiliteit optimaal te benutten en daarmee bij te dragen aan de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid van onze stedelijke regio’s.

Open nieuwsartikel
Telefoon met daarop podcast 'Trein vol Verhalen' is te zien boven een stuk spoor tussen Almelo en Mariënberg.

Trein vol verhalen: De ridders van het eerste uur

25 jaar geleden startte Oostnet (later Syntus) op de treinlijn Almelo – Mariënberg. Deze regionale treindienst was het startschot voor meer concurrentie op het spoor in Nederland. Tegenwoordig rijdt Arriva Nederland deze lijn, als onderdeel van de Vechtdallijnen.

Open nieuwsartikel
Blauw witte Arriva Drielandentrein staat met gesloten deuren klaar aan het perron van station Aken om in de richting van Maastricht-Luik te vertrekken.

De seinen staan op groen voor de start van de Drielandentrein in juni 2024

De treinstellen van Arriva die gaan rijden op het traject Luik – Maastricht – Heerlen – Aken zijn onlangs goedgekeurd door ERA (European Railway Agency). Dit nadat ze door leverancier Stadler werden voorzien van de ETCS-technologie GUARDIA. De inbouw van het systeem was nodig om de treindienst te kunnen starten in België. Het is een benodigde stap om de treinen geschikt te maken voor het Europese beveiligingssysteem ERTMS op het spoor. De Drielandentrein maakt deel uit van de openbaar vervoerconcessie die Arriva uitvoert in opdracht van de Provincie Limburg.

Open nieuwsartikel