Direct naar inhoud
Annemarie Hoogeveen, Regiodirecteur Zuid-Holland Noord van Arriva, Bastiaan Bot van Stichting van Zuid-Hollands Landschap en Frans van Zijderveld, Programmamanager Bos Nederland van Trees for All, leggen de laatste hand aan de realisatie van de nieuwe bomenlaan op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst.

Arriva en Trees for All planten 100 nieuwe laanbomen in Noordwijkerhout

Publicatiedatum
Geplaatst 23-02-2023

Vandaag hebben stichting Trees for All en Arriva 100 grote laanbomen geplant op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Het is voor het eerst dat Trees for All zoveel grote monumentale bomen bij elkaar plant.

We dragen bij aan het planten van bomen via het programma Samen voor Groen. Samen voor Groen is in 2016 gestart, en met succes: eind 2022 zijn al ruim 53.300 bomen geplant in binnen-en buitenland door Arriva en haar reizigers via Trees for All. Hiervan zijn er bijna 3.000 in de regio Zuid-Holland geplant.

De Groene Lijn
We rijden sinds 2021 de zogenoemde Groene Lijn (buslijn 90 Leiden – Lisse).

“De Groene Lijn is onze proeftuin als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. Zo rijden alle bussen op de Groene lijn op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil). Met de inzet van HVO bussen reduceren we de uitstoot van fossiele CO2 met zo’n 90%. Ook hebben we een proef gedaan met waterarm wassen van twee bussen. Een 'polish' zorgt ervoor dat er minder vuil hecht aan de bus. Op jaarbasis bespaart Arriva hiermee zo’n 33.235 liter water per bus. Met waterarm wassen wordt slechts 1,5 liter verbruikt per bus. Met grote en kleine stappen bewegen we naar ons doel om in 2025 CO2 neutraal te zijn”, aldus Annemarie Hoogeveen, Regiodirecteur Arriva Zuid-Holland Noord.


Laanbomen
Het is voor het eerst dat Trees for All zoveel grote laanbomen in een laan plant. Dit zijn grote, monumentale bomen die samen een nieuwe lange laan vormen.

“Meestal planten wij jongere bomen voor een nieuw bos, stedelijk groen of landschapselementen. Onze partner Stichting Zuid-Hollands Landschap kon deze grote bomen goed gebruiken voor de realisatie van een bomenlaan. En Arriva wilde graag bomen doneren op de route van hun Groene Lijn. Zo ontstond dit gezamenlijke initiatief”, zegt Frans van Zijderveld, manager bos bij Trees for All.

De laanbomen hebben nu al een stamomtrek van 25-35 cm, forse exemplaren van zo’n drie meter hoog die de nieuwe laan direct vorm en allure geven.

“De laan voegt een nieuwe laag aan het landgoed en het landschap toe. Dat past bij de wensen vanuit de maatschappij om landschappen sterker en mooier te maken. De laanbomen dragen bij aan een beter klimaat doordat ze CO2 opslaan. Ze trekken allerlei planten en dieren aan, zoals vleermuizen, vogels en insecten. Zo vergroten ze de biodiversiteit. Tot slot dragen ze een steentje bij aan gezonde leefomstandigheden, zoals zuurstof, water en schone lucht.”


Landschapsallure terug van weggeweest
Landgoed Nieuw Leeuwenhorst is eigendom van Stichting het Zuid-Hollands Landschap en heeft de afgelopen jaren een metamorfose ondergaan. Naast het terugbrengen van het cultuurhistorische en romantische karakter is er een centrale parkeerplaats, een klim- en klauterbos, een vogelkijkscherm en de aanplant van bomen gerealiseerd. Als afsluiting van dit herstelproject zijn vandaag 100 grote bomen in een laan op het landgoed geplant.


Bomen, meer dan een stam met takken
Bastiaan Bot van Stichting het Zuid-Hollands Landschap is blij met de steun voor het project.

“Dankzij verschillende subsidies én de donatie van Trees for All kunnen we alle onderdelen van het landgoedherstel realiseren. Het landgoed is zo uitstekend uitgerust voor de toekomst en dat is goed nieuws voor alle planten, dieren én bezoekers.”


Het landgoed is openbaar toegankelijk, start je wandeling vanaf de grote parkeerplaats, ter hoogte van Gooweg 36, Noordwijkerhout. Of reis met de Groene lijn (Arriva-lijn 90) naar de bushalte Nieuw Leeuwenhorst. Vanaf de halte is het ongeveer 2 minuten lopen naar het landgoed.


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Duurzaam

Arriva, gemeente Leiden en Nationaal Park Hollandse Duinen maken Leiden weer een stukje schoner tijdens de Landelijke Opschoondag

Op 18 maart 2023 hebben inwoners van Leiden veel zwerfafval verzameld tijdens de Landelijke Opschoondag. Arriva heeft dit clean-up event georganiseerd in samenwerking met de gemeente Leiden en Nationaal Park Hollandse Duinen. Het clean-up event maakt de inwoners van Leiden bewuster van zwerfafval. Iedereen kan een bijdrage leveren om Leiden zwerfafval vrij te maken én te houden.

Open nieuwsartikel
Duurzaam

1800 bomen en struiken geplant door Arriva in Friese Eastrum

In 2025 willen we CO2-neutraal werken. Dat doen we voor een groot deel door CO2-reductie maar we zetten ook in op compensatie. Vanwege Boomplantdag hebben we samen met de stichting Trees for All 1.800 bomen en struiken geplant bij een voormalige boomgaard in Eastrum. De bomen en struiken spaardeen we met het Samen voor Groen programma door donaties van reizigers en 'groene busabonnementen’ in 2022. Trees for All werkt bij deze plantdag samen met het project Beammen foar Elkenien.

Open nieuwsartikel
Duurzaam
ZE bus Leiden

CIRCO track voor circulaire aanpak bus batterijen

Arriva werkt aan de ambitie om in 2025 CO2-neutraal te werken. Dat doel bereiken we met grote en kleine stappen. We zetten daarbij in op CO2-reductie, op compensatie en circulariteit. We zoeken nu anderen op om ons te helpen na te denken over een circulaire aanpak van onze (zero emissie)bus batterijen.

Open nieuwsartikel
Duurzaam

Voorlopige CO2-uitstoot 2022 Arriva Nederland: 29% daling

De voorlopige CO2-uitstoot van Arriva over 2022 is vastgesteld. Deze daalt 29% ten opzichte van referentiejaar 2019. We liggen op koers!

Open nieuwsartikel

Arriva treinen tussen Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle vanaf 2025 stap dichterbij

Arriva diende eind 2022 een aanvraag in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het, vanaf 2025, rijden van stop- en sneltreinen op de trajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle. Het vervoersbedrijf deed hiermee een beroep op de Europese wetgeving die verbindingen op basis van open toegang toelaat op het spoor. De door het Ministerie van I&W daarop aangevraagde economische evenwichtstoets kan volgens de ACM niet worden gedaan. Ook een schorsing van de procedure is door de ACM afgewezen.

Open nieuwsartikel

Treinen Arriva in het noorden rijden op duurzame brandstof

Alle Arriva-treinen in Fryslân en Groningen rijden voortaan op een duurzamere brandstof: Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Het rijden op HVO-brandstof zorgt voor 90% minder CO2-uitstoot vergeleken met rijden op diesel. Milfred Hart, regiodirecteur van Arriva en Avine Fokkens-Kelder, gedeputeerde van provincie Fryslân, plakten op 21 februari 2023 een HVO-sticker op één van de treinen. Zo is het voor de reiziger in het noorden ook zichtbaar. We hebben als ambitie om in 2025 CO2-neutraal te werken. Daarom is HVO de nieuwe standaard brandstof voor onze treinen in Fryslân en Groningen.

Open nieuwsartikel