Direct naar inhoud

Arriva treinen tussen Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle vanaf 2025 stap dichterbij

Publicatiedatum
Geplaatst 03-03-2023

Arriva diende eind 2022 een aanvraag in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het, vanaf 2025, rijden van stop- en sneltreinen op de trajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle. Het vervoersbedrijf deed hiermee een beroep op de Europese wetgeving die verbindingen op basis van open toegang toelaat op het spoor. De door het Ministerie van I&W daarop aangevraagde economische evenwichtstoets kan volgens de ACM niet worden gedaan. Ook een schorsing van de procedure is door de ACM afgewezen.

Dat betekent dat Arriva-treinen tussen Zwolle en Groningen en Zwolle en Leeuwarden met veel meer aanbod voor de reizigers en extra stops bij bijvoorbeeld het Thialfstadion en extra ritten in de spits, vanaf 2025 een stap dichterbij komen.  

Geen toets aan HRN
Na de aanvraag van Arriva bij de ACM werd door het Ministerie van I&W een economische evenwichtstoets aangevraagd. De basis voor die toetsing is het HRN (Hoofdrailnet). ACM wijst die aanvraag van het Ministerie af. Ook het verzoek tot schoring van de procedure is afgewezen.

Anne Hettinga, CEO Arriva Nederland: “Arriva verwelkomt het besluit van de ACM over het afwijzen van het verzoek van het Ministerie van I&W tot het uitvoeren en schorsen van een economische evenwichtstoets. Daarmee is de weg vrij voor Arriva om de beide verbindingen vanaf 2025 te rijden. Arriva zet hiermee een stap in het versterken van het Nederlandse openbaar vervoer netwerk, specifiek in het noorden. Ook de politieke wens om snel weer met treinen te stoppen bij Thialf wordt hiermee gerealiseerd vanaf 2025. Elk uur gaan er voortaan twee treinen stoppen! We stimuleren zo steeds meer reizigers om te kiezen voor deze duurzame manier van reizen.”


Arriva verbindt
Met de dienstverlening op deze beide trajecten wordt het noorden via de trein beter ontsloten. De plannen van Arriva omvatten onder andere extra sneltreinen tussen Groningen en Zwolle en extra spitstreinen tussen Leeuwarden en Heerenveen. De aangeboden treinverbindingen zijn een aanvulling op intercitylijnen die het noorden verbinden met de rest van het land. Daarnaast wordt op beide trajecten tijdswinst gerealiseerd voor de reiziger.

Nieuwe kansen
Groningen- Zwolle
De Arriva sneltreinen stoppen niet alleen in Assen, maar ook in Hoogeveen, dat daarmee een lang gekoesterde sneltreinstop krijgt. Voor Meppel is er ook goed nieuws: de nieuwe sneltrein stopt in Meppel in de ochtend in de richting van Groningen en in de middag vanuit de richting Zwolle. Meppel krijgt daarmee een extra snelle verbinding van en naar Groningen. Stoptreinen stoppen voortaan ook in Staphorst als het aan Arriva ligt. 
Leeuwarden-Zwolle
Arriva wil twee stoptreinen per uur rijden tussen Leeuwarden en Zwolle, die stoppen op alle tussengelegen stations. Dit is inclusief station Heerenveen IJsstadion (Thialf) en het nieuw te openen Leeuwarden Werpsterhoeke. Tussen Heerenveen en Leeuwarden wil Arriva vier extra spitstreinen in de ochtend en vier extra spitstreinen in de middag rijden die stoppen op alle tussengelegen stations en aansluiting bieden op de sneltrein naar Groningen. 
Een extra station bij Thialf maakt ook deel uit van de verkiezingscampagne van partijen in het noorden. Vanaf 2025 stopt de Arriva trein twee keer per uur bij het IJsstadion.

Open Access
Europese wetgeving maakt het vervoerders mogelijk om voor eigen risico en zonder overheidsconcessie vervoerdiensten aan te bieden op het spoor, het zogeheten treinvervoer op basis van open toegang. Eerder heeft Arriva - succesvol - aanvragen ingediend waardoor er nu door de vervoerder wekelijks een nachttrein worden gereden op vrijdag-zaterdagnacht tussen Maastricht- Schiphol en v.v. (sinds  medio dec 2022) en Groningen-Schiphol en v.v.(sinds jan 2023).


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Duurzaam

Arriva, gemeente Leiden en Nationaal Park Hollandse Duinen maken Leiden weer een stukje schoner tijdens de Landelijke Opschoondag

Op 18 maart 2023 hebben inwoners van Leiden veel zwerfafval verzameld tijdens de Landelijke Opschoondag. Arriva heeft dit clean-up event georganiseerd in samenwerking met de gemeente Leiden en Nationaal Park Hollandse Duinen. Het clean-up event maakt de inwoners van Leiden bewuster van zwerfafval. Iedereen kan een bijdrage leveren om Leiden zwerfafval vrij te maken én te houden.

Open nieuwsartikel
Duurzaam

1800 bomen en struiken geplant door Arriva in Friese Eastrum

In 2025 willen we CO2-neutraal werken. Dat doen we voor een groot deel door CO2-reductie maar we zetten ook in op compensatie. Vanwege Boomplantdag hebben we samen met de stichting Trees for All 1.800 bomen en struiken geplant bij een voormalige boomgaard in Eastrum. De bomen en struiken spaardeen we met het Samen voor Groen programma door donaties van reizigers en 'groene busabonnementen’ in 2022. Trees for All werkt bij deze plantdag samen met het project Beammen foar Elkenien.

Open nieuwsartikel
Duurzaam
ZE bus Leiden

CIRCO track voor circulaire aanpak bus batterijen

Arriva werkt aan de ambitie om in 2025 CO2-neutraal te werken. Dat doel bereiken we met grote en kleine stappen. We zetten daarbij in op CO2-reductie, op compensatie en circulariteit. We zoeken nu anderen op om ons te helpen na te denken over een circulaire aanpak van onze (zero emissie)bus batterijen.

Open nieuwsartikel
Duurzaam

Voorlopige CO2-uitstoot 2022 Arriva Nederland: 29% daling

De voorlopige CO2-uitstoot van Arriva over 2022 is vastgesteld. Deze daalt 29% ten opzichte van referentiejaar 2019. We liggen op koers!

Open nieuwsartikel
Annemarie Hoogeveen, Regiodirecteur Zuid-Holland Noord van Arriva, Bastiaan Bot van Stichting van Zuid-Hollands Landschap en Frans van Zijderveld, Programmamanager Bos Nederland van Trees for All, leggen de laatste hand aan de realisatie van de nieuwe bomenlaan op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst.

Arriva en Trees for All planten 100 nieuwe laanbomen in Noordwijkerhout

Vandaag hebben stichting Trees for All en Arriva 100 grote laanbomen geplant op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Het is voor het eerst dat Trees for All zoveel grote monumentale bomen bij elkaar plant.

Open nieuwsartikel

Treinen Arriva in het noorden rijden op duurzame brandstof

Alle Arriva-treinen in Fryslân en Groningen rijden voortaan op een duurzamere brandstof: Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Het rijden op HVO-brandstof zorgt voor 90% minder CO2-uitstoot vergeleken met rijden op diesel. Milfred Hart, regiodirecteur van Arriva en Avine Fokkens-Kelder, gedeputeerde van provincie Fryslân, plakten op 21 februari 2023 een HVO-sticker op één van de treinen. Zo is het voor de reiziger in het noorden ook zichtbaar. We hebben als ambitie om in 2025 CO2-neutraal te werken. Daarom is HVO de nieuwe standaard brandstof voor onze treinen in Fryslân en Groningen.

Open nieuwsartikel