
Arriva helpt biodiversiteit in kaart brengen met bussen
- Thema
- Duurzaam
- Publicatiedatum
- Geplaatst 27-05-2025
In samenwerking met start-up EcoPulse start Arriva in mei en juni in Limburg en het oosten van Brabant een bijzondere pilot. Door kleine DNA-deeltjes van onze bussen te halen, krijgen we beter inzicht in de biodiversiteit. Daarmee leren we over micro-organismen en diersoorten in de regio zodat boeren, bedrijven, onderzoekers en overheden betere en duurzamere keuzes kunnen maken. De pilot heeft géén invloed op de dienstregeling.
Bijna elk levend wezen laat heel kleine DNA-deeltjes achter in de lucht. Tijdens de ritten van onze bussen komen deze door miljoenen liters lucht en vangen de voertuigen dus eigenlijk heel veel deeltjes. Daarom nemen medewerkers van EcoPulse aan het einde van de dag op het station een monster van de bus. Dat gebeurt veilig met een speciale bemonsteringskit waarna het monster in het lab geanalyseerd wordt op het opgevangen DNA.
Unieke technologie
De methode van EcoPulse is vernieuwend: zij kunnen dagelijks miljarden liters lucht analyseren waardoor ze dagelijks duizenden soorten planten en dieren detecteren. Deze zogenaamde environmental DNA (eDNA)-techniek maakt iets mogelijk wat tot nu toe nauwelijks kon: grootschalige monitoring van biodiversiteit met de nadruk op de meer onzichtbare soorten – En juist het monitoren van die soorten is hard nodig. Het verlies aan biodiversiteit schaadt namelijk onze gezondheid, leefomgeving én economie.
Data voor duurzame keuzes
Onze bussen in Brabant en Limburg zijn speciaal gekozen voor dit project, omdat in deze regio’s rijke natuur en menselijk landgebruik sterk met elkaar verweven zijn. Dankzij de eDNA-techniek krijgt EcoPulse nieuwe inzichten. Bijvoorbeeld of er schadelijke schimmels of insecten aanwezig zijn, zodat gewasbescherming gerichter kan worden ingezet. Ook invasieve soorten – zoals muggen die ziektes verspreiden of termieten die schade aan kunnen richten – worden zo eerder opgespoord.
Geen impact op dienstregeling
Voor onze reizigers en chauffeurs verandert er niets. Onze bussen rijden hun geplande dienst, terwijl de bemonstering tussendoor plaatsvindt op het station. EcoPulse stemt hun monsterafname slim af op routes en planning, zonder de dagelijkse operatie te verstoren.
Duurzaam en innovatief
Met dit initiatief dragen we bij aan een duurzaam openbaar vervoer én kennisontwikkeling. Dat sluit perfect aan bij onze ambitie om klimaatneutraal te werken en te blijven investeren in innovatieve oplossingen voor de toekomst.
Meer weten?
Lees meer over de pilot op de projectpagina van EcoPulse of neem contact op met de initiatiefnemers via de website of LinkedIn.
EcoPulse is een Nederlandse startup die de monitoring van biodiversiteit wil revolutioneren. Ze doen dit door een nieuwe meetmethode en willen deze als standaard zetten voor overheden en bedrijven en hen zo de kans geven om betere, op data gebaseerde, beslissingen te nemen. Alles gericht op het creëren van een betere leefomgeving.