Direct naar inhoud
Een vogelvluchtweergave van Parijs.

Aanvraag bij ACM: dagelijks rechtstreekse treinen tussen Groningen, Amsterdam en Parijs

Publicatiedatum
Geplaatst 08-06-2023

Arriva heeft een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om vanaf 2026 de internationale treinverbinding tussen Groningen en Parijs te rijden. Met deze treindienst speelt het vervoersbedrijf in op de groeiende vraag naar duurzaam vervoer en de grote maatschappelijke wens voor meer internationale treinen.

Arriva wil vanaf juni 2026 een dagelijkse trein laten rijden tussen Groningen en Parijs 
De trein vertrekt in de vroege ochtend (05.30 uur) vanuit Groningen en komt rond 10.40 uur aan op Gare du Nord in Parijs. Onderweg stopt de trein op de stations Zwolle, Almere, Amsterdam Zuid, Schiphol Airport, Rotterdam Centraal, Antwerpen Centraal en Brussel Zuid. Om 19.15 uur vertrekt de trein vanuit Parijs weer terug naar Groningen en komt daar rond 00.30 uur aan. Tussendoor verbindt de trein Parijs overdag nog een keer extra met Amsterdam. Met deze treindienst biedt Arriva een extra rechtstreekse en duurzame verbinding tussen meerdere Europese steden.

De aanvraag is ruim voor de startdatum ingediend
Dit heeft te maken met het voornemen van de Nederlandse overheid om het internationale spoor voor de komende jaren onderdeel te maken van het Nederlandse hoofdrailnet, als andere bedrijven niet voor 10 juni met plannen komen. Om te voorkomen dat de ruimte voor extra internationale verbindingen beperkt wordt, maakt Arriva nu haar plannen bekend. Open toegang tot het spoor is een basisvoorwaarde om van de trein een succesvol alternatief te maken voor het vliegverkeer op korte afstanden. Dit heeft in landen als Spanje, Italië en Frankrijk geleid tot meer en goedkopere treinverbindingen.

Meer plannen voor internationale treinen
In de toekomst wil Arriva meer aanvragen doen voor treinverkeer vanuit verschillende Nederlandse regio’s naar bijvoorbeeld Belgische en Franse steden. Daarbij maakt Arriva gebruik van de internationale kennis die het bedrijf heeft in de 10 Europese landen waar zij actief is, en de ervaring die zij nu al heeft door de open toegang nachttreinen vanuit Maastricht en Groningen naar Schiphol. Arriva roept overheden in alle Europese landen op om de markt niet te belemmeren. Alleen zo kan toegewerkt worden naar een dekkend internationaal treinennetwerk met meer en vaker treinen voor reizigers.


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Vertegenwoordigers van Arriva en het VISTA College laten trots een bord zien waarmee hun vernieuwde samenwerking bezegeld is.

Buschauffeur in Limburg worden? Dat kan met Arriva en het VISTA College

We zijn blij dat Arriva Limburg en het VISTA College hun samenwerking hebben verlengd én vernieuwd. Zo krijgt iedereen de kans om een (nieuwe) loopbaan te starten als buschauffeur in Limburg. Dit is je kans - stap in!

Open nieuwsartikel

Bericht over datalek via contactformulier op website

Op dinsdag 19 september 2023 heeft Arriva een datalek geconstateerd.  Het gaat om een lek bij één specifiek formulier, namelijk het contactformulier op de website. Gegevens zijn mogelijk inzichtelijk geweest voor onbevoegden. We hebben vastgesteld dat het gaat om een datalek van emailadressen, namen, telefoonnummers en geboortedatums van zo'n 195.000 klanten die contact met ons hebben gezocht via het contactformulier. De klanten die het betreft zijn door ons persoonlijk ingelicht over dit datalek.  Na deze constatering hebben we het contactformulier tijdelijk offline gehaald, nader onderzoek gedaan over omvang en aard van het datalek én ervoor gezorgd dat de beveiliging wordt hersteld. 

Open nieuwsartikel
Een blauw-witte Arriva-trein rijdt door een groen landschap onder een blauwe lucht.

Arriva dient voorstel in bij de ACM voor het rijden van 26 treinlijnen in open toegang vanaf 2026

Open nieuwsartikel
Een Icoon van open treindeuren in aqua blauw en okergeel met de tekst: 'Welkom bij Team Arriva'.

Kom naar de Raildag: 16 september openen wij onze deuren tussen 10.30 en 15.30 uur

Op zaterdag 16 september 2023 kan iedereen in heel Nederland zien hoe boeiend de railsector is. In samenwerking met Railforum zetten bedrijven vol trots hun poorten open voor publiek en bieden hen een warm welkom. Ook Arriva doet mee! Wij openen onze deuren voor publiek vanaf 10.30 tot 15.30 op 5 locaties verdeeld over heel Nederland,

Open nieuwsartikel
Een landkaart en vlag van Duitsland, een telefoon met daarop een D-ticket, met een stads op de achtergrond.

Duitslandticket nu ook in Nederland verkrijgbaar

Vanaf begin augustus is het voor reizigers naar Duitsland nog gemakkelijker om het zogenoemde Duitslandticket (ook wel D-ticket) aan te schaffen. Vanaf nu kunnen reizigers het ticket namelijk kopen in de Duitslandticket by glimble app.

Open nieuwsartikel
Een man staat met een fiets in een Arriva-trein. Om hem heen staat bagage.

Arriva brengt je naar de Waddeneilanden

Stap in en start je ontdekkingstocht nu! Misschien wel het mooiste gebied van Fryslân: Het Waddengebied. De eilanden, de zee, de zeehonden. Het is een stukje vakantie in eigen land. Ieder eiland heeft zijn eigen karakter. Ontdek je ze allemaal? Je fiets meenemen? Koop dan een Arriva Fiets Mee Dag!

Open nieuwsartikel