Direct naar inhoud
Een vrouw in een oranje hesje en een man in een geel hesje staan voor een Arriva-trein en lachen vrolijk.

223.000 liter water besparen met waterarm wassen van treinen in het noorden

Thema
Duurzaam
Publicatiedatum
Geplaatst 02-09-2022

In 2025 wil Arriva CO2-neutraal werken, hiervoor ondernemen we verschillende initiatieven. Een van de initiatieven is een pilot in Leeuwarden, waar 18 WINK-treinen waterarm worden gewassen. Dit betekent een waterbesparing van 98% ten opzichte van een wasbeurt in de wasstraat. Op jaarbasis een besparing van zo’n 223.000 liter water.

98% waterbesparing
Met waterarm wassen wordt slechts 9 liter water verbruikt per trein, in de wasstraat is dit per wasbeurt 480 liter. Een trein wordt 26 keer per jaar door de wasstraat gereden. Bij waterarm wassen wordt een trein slechts 6 keer gewassen met water én wordt per keer slechts 9 liter water verbruikt.

Schoner met meer glans
Milfred Hart, regiodirecteur Arriva, legt uit wat waterarm wassen precies inhoudt: “Bij waterarm wassen krijgt de trein jaarlijks één grote reiniging, de zogenaamde ‘polish’. Hierbij wordt geen water gebruikt. Daarnaast is er zes keer een reiniging waarbij we 9 liter water per keer gebruiken. De reiniging wordt op de trein geneveld, ingewreven en vervolgens goed uitgewreven. De reiniging  zorgt voor een gladde toplaag op de buitenzijde van de trein. Door de gladde toplaag hecht vuil minder snel aan de trein. Met als resultaat dat de treinen zeer schoon blijven en enorm glanzen. Dit valt ook onze reizigers op.”

Pilot van een jaar in Leeuwarden
“Het is belangrijk om zo zuinig mogelijk te zijn met water”, zegt gedeputeerde Avine Fokkens-Kelder. “Zeker in deze tijd, waarin zoet water steeds schaarser wordt. Deze pilot juich ik dan ook van harte toe.”

Gedurende de pilot in Leeuwarden onderzoeken we met welke frequentie de treinen moeten worden gewassen en hoeveel manuren hiervoor nodig zijn. De pilot is gestart in april 2022 en loopt een jaar, zo kunnen alle seizoensinvloeden worden meegenomen in de evaluatie. In overige regio’s worden soortgelijke proeven ook uitgevoerd. In Lisse loopt momenteel een pilot tot half september 2022, waarin bussen waterarm gewassen worden.

Op weg naar CO2-neutraal werken
In 2025 CO2-neutraal werken, dat is ons doel. Grote stappen worden gezet door het gebruik van alternatieven voor fossiele brandstof. Zo rijden veel bussen en treinen al op groene stroom en zetten we ook in op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil), als alternatief voor fossiele diesel waarmee een besparing van 90% op de fossiele CO2-uitstoot wordt bereikt.

Waterarm wassen in beeld


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Vertegenwoordigers van Arriva en het VISTA College laten trots een bord zien waarmee hun vernieuwde samenwerking bezegeld is.

Buschauffeur in Limburg worden? Dat kan met Arriva en het VISTA College

We zijn blij dat Arriva Limburg en het VISTA College hun samenwerking hebben verlengd én vernieuwd. Zo krijgt iedereen de kans om een (nieuwe) loopbaan te starten als buschauffeur in Limburg. Dit is je kans - stap in!

Open nieuwsartikel

Bericht over datalek via contactformulier op website

Op dinsdag 19 september 2023 heeft Arriva een datalek geconstateerd.  Het gaat om een lek bij één specifiek formulier, namelijk het contactformulier op de website. Gegevens zijn mogelijk inzichtelijk geweest voor onbevoegden. We hebben vastgesteld dat het gaat om een datalek van emailadressen, namen, telefoonnummers en geboortedatums van zo'n 195.000 klanten die contact met ons hebben gezocht via het contactformulier. De klanten die het betreft zijn door ons persoonlijk ingelicht over dit datalek.  Na deze constatering hebben we het contactformulier tijdelijk offline gehaald, nader onderzoek gedaan over omvang en aard van het datalek én ervoor gezorgd dat de beveiliging wordt hersteld. 

Open nieuwsartikel
Een blauw-witte Arriva-trein rijdt door een groen landschap onder een blauwe lucht.

Arriva dient voorstel in bij de ACM voor het rijden van 26 treinlijnen in open toegang vanaf 2026

Open nieuwsartikel
Een Icoon van open treindeuren in aqua blauw en okergeel met de tekst: 'Welkom bij Team Arriva'.

Kom naar de Raildag: 16 september openen wij onze deuren tussen 10.30 en 15.30 uur

Op zaterdag 16 september 2023 kan iedereen in heel Nederland zien hoe boeiend de railsector is. In samenwerking met Railforum zetten bedrijven vol trots hun poorten open voor publiek en bieden hen een warm welkom. Ook Arriva doet mee! Wij openen onze deuren voor publiek vanaf 10.30 tot 15.30 op 5 locaties verdeeld over heel Nederland,

Open nieuwsartikel
Een landkaart en vlag van Duitsland, een telefoon met daarop een D-ticket, met een stads op de achtergrond.

Duitslandticket nu ook in Nederland verkrijgbaar

Vanaf begin augustus is het voor reizigers naar Duitsland nog gemakkelijker om het zogenoemde Duitslandticket (ook wel D-ticket) aan te schaffen. Vanaf nu kunnen reizigers het ticket namelijk kopen in de Duitslandticket by glimble app.

Open nieuwsartikel
Een man staat met een fiets in een Arriva-trein. Om hem heen staat bagage.

Arriva brengt je naar de Waddeneilanden

Stap in en start je ontdekkingstocht nu! Misschien wel het mooiste gebied van Fryslân: Het Waddengebied. De eilanden, de zee, de zeehonden. Het is een stukje vakantie in eigen land. Ieder eiland heeft zijn eigen karakter. Ontdek je ze allemaal? Je fiets meenemen? Koop dan een Arriva Fiets Mee Dag!

Open nieuwsartikel