Direct naar inhoud
Refit GTW

Treinen in het Noorden kleuren blauw

Publicatiedatum
Geplaatst 24-08-2022

De rode GTW-treinen van Arriva in regio Noord zijn volledig vernieuwd en rijden de komende 15 jaar in het blauw. In 2,5 jaar tijd zijn de treinen van binnen en buiten verbouwd door treinbouwer Stadler in Blerick. Met de vernieuwde blauwe GTW-treinen ervaart de reiziger eerste klas reiscomfort.

In de afgelopen 2,5 jaar heeft Arriva 50 GTW-treinen onderhanden genomen met een doorlooptijd van ongeveer 5 weken per trein. De ombouw van de treinen die rijden in Friesland en Groningen is afgerond, in totaal gaat het hier om 43 treinen. De GTW-treinen die ook in Duitsland rijden moeten nog verbouwd worden. Eén daarvan is al verbouwd en wordt momenteel gekeurd in Duitsland. Wanneer deze is goedgekeurd kunnen ook de laatste GTW-treinen verbouwd worden.

Geen onderscheid meer tussen eerste en tweede klas
In de vernieuwde GTW-treinen en ook in de WINK-treinen is geen onderscheid meer tussen eerste en tweede klas zitplaatsen. Met de vernieuwde treinen betaalt de reiziger de prijs voor de tweede klas maar ervaart het comfort van de eerste klas.

Het reiscomfort van de reiziger is vergroot door een groot aantal vernieuwingen:

  • Oplaadpunten bij iedere stoel
  • Gescheiden afvalinzameling
  • Gebruik van e-leather (duurzamere optie voor leer) op de hoofdsteunen
  • Zitplaatsindicator aan de buitenzijde van de trein
  • Schermen met reisinformatie in gehele trein
  • Toilet met verschoontafel voor baby’s
  • Geen eerste klas meer, maar een volledige trein met dezelfde hoogwaardige kwaliteit en voorzieningen (inclusief een afgesloten stiltecoupé)

Arriva op weg naar Zero Emissie 2035
In de treinconcessie die december 2020 van start is gegaan, zijn flinke stappen gezet in het verduurzamen van het treinvervoer op de Noordelijke Lijnen. “We investeren in innovatieve technieken die de CO2-uitstoot, nu en in de toekomst, verlagen. Daarnaast benutten we de komende contractperiode om in 2035 klaar te zijn voor volledig zero emissie treinvervoer in het Noorden” laat regiodirecteur Milfred Hart van Arriva weten.

Naast een nieuwe look hebben de vernieuwde GTW-treinen batterijen die de remenergie opslaan. Hierdoor zijn ze niet alleen duurzamer, ook zijn ze stiller op het station. Door de remenergie op te slaan hoeft de trein namelijk niet stationair te draaien bij stilstand om alle systemen, zoals verlichting en airco, werkende te houden.

Bekijk hier het videopersbericht waarmee we een kijkje geven in het vernieuwingsproces van de GTW treinen. In Blerick-Venlo heeft treinbouwer Stadler hard gewerkt aan het vernieuwen van de GTW-treinen.


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht

In- en uitchecken met contactloze betaalpas of creditcard mogelijk in Brabant

Reizen met de bussen van Bravo in de provincie Noord-Brabant is nog makkelijker geworden. Reizigers kunnen behalve met hun OV-chipkaart, vanaf vandaag ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard - ook op een mobiel. In steeds meer provincies en regio’s is deze nieuwe betaalvorm beschikbaar.

Open nieuwsartikel
Arriva-trein op station Meerssen door Rene Hameleers

Stijgende kosten dwingen Nederlander op vervoer te besparen

Het is snijden in de kosten, nu het maandbudget kleiner wordt. Het nieuws staat vol met berichten over inflatie, stijgende energie- en brandstofkosten en het consumentenvertrouwen daalt. Vervoer is de grootste kostenpost, na huis en energie. Gedwongen door stijgende maandelijkse kosten zoeken huishoudens naar een manier om minder uit te geven aan vervoer.

Open nieuwsartikel
Sociaal

25 september: Sterrenspektakel tijdens Seeing Stars Leiden

Doe zondagavond 25 september mee met Seeing Stars Leiden! In de wijde omgeving van de Oude Sterrewacht gaan tussen 22.00 - 23.30 uur de lichten uit. Des te meer lichten doven, des te minder lichtvervuiling. Met als gevolg: een enorme hoeveelheid sterren die we kunnen bewonderen bij helder weer (als het bewolkt is, wordt het event verzet).

Open nieuwsartikel

Zelf een bus besturen tijdens de open dagen bij Arriva

Arriva organiseert de komende weken open dagen voor iedereen die geïnteresseerd is in het beroep van buschauffeur. Iedereen van 18 jaar en ouder kan een proefrit in een bus maken, verspreid over diverse Arriva-vestigingen in Noord-Brabant. Tijdens de open dagen vertellen ervaren chauffeurs over hun vak en over de opleidingsmogelijkheden bij ons.

Open nieuwsartikel
Duurzaam

Help 24 september mee de Leidse binnenstad schoon te maken

Arriva staat midden in de samenleving en werkt graag samen met (regionale) partijen aan sociale en duurzame activiteiten, waaronder Cleanup Leiden. Het doel van dit event is bewoners bewust te maken van hun eigen verantwoordelijk voor een schone leefomgeving

Open nieuwsartikel
Sociaal

“Stresskippen scoren beter!”, laat jongeren nadenken over de kracht van stress

Vanaf maandag 12 september start Arriva in Fryslân samen met Jamzone en Blauwe Zone de campagne "Stresskippen scoren beter!".

Open nieuwsartikel