Direct naar inhoud
Kun je vinden wat je nodig hebt?
Een stoel in een bus in Friesland met bekleding van oranje fruitleer.

Arriva circulair: duurzame stoelbekleding in verschillende Arriva bussen in Fryslân

Thema
Duurzaam
Publicatiedatum
Geplaatst 06-07-2022

Momenteel rijden er in Fryslân verschillende Arriva-bussen met (volledig) duurzame stoelbekleding. Het gaat om een proef die duurt tot eind 2022. Het is één van de circulaire initiatieven die Arriva in zet. In deze proef worden nu drie types stof getest. De resultaten van deze proef worden gebruikt om dit idee regionaal – of zelfs landelijk – verder door te voeren.

Olmo Doosje, projectmanager Circulariteit bij Arriva geeft aan: Door verschillende duurzame stoelbekleding in onze bussen te testen, welke dagelijks tientallen reizigers vervoeren, weten we meteen wat wel en wat niet in de praktijk werkt.” Arriva heeft gekozen voor drie verschillende duurzame stoffen. Twee bussen zijn compleet bekleed met circulaire stoelbekleding. De ene bus heeft een grijze stoelbekleding van 100% gerecycled polyester, afkomstig van oude PET-flessen. De andere bus heeft zwarte bekleding van gerecycled polyester in combinatie met een grondstof afkomstig van eucalyptusbomen. Daarnaast rijden er zeven bussen rond waarvan één stoel is bekleed met ananasleer. Ananasleer wordt gemaakt van het restproduct dat overblijft bij het telen van ananassen.

De proef is bedoeld als zoektocht naar wat voor Arriva de beste circulaire stoelbekleding is
Daarin zijn slijtvastheid en ervaren reinheid belangrijke factoren. Om te weten hoe reizigers dit ervaren, heeft Arriva in de bussen QR-codes geplaatst. Als reizigers deze scannen, kunnen ze hun mening geven. De eerste resultaten laten een 8+ zien voor comfort en netheid. Gemiddeld geven alle deelnemende reizigers aan het ‘belangrijk’ te vinden dat Arriva zich bezighoudt met circulariteit.  Deze enquête loopt nog tot het einde van het jaar. De resultaten en feedback worden meegenomen in de plannen voor de toekomst en gaan helpen een keuze te maken voor de stoelbekleding die het beste past bij Arriva en de reizigers.

Arriva wil in 2025 CO2-neutraal werken 
Met grote en kleine stappen bewegen ze naar dat doel. Een grote stap zet Arriva door in duurzame alternatieven voor fossiele brandstof te investeren en zo haar CO2-uitstoot te reduceren. Kleinere stappen vinden er nu plaats op gebied van circulariteit met deze proef met duurzame stoelbekleding. Het doel is daarbij om zo min mogelijk nieuwe grondstoffen te gebruiken en op die manier een bijdrage te leveren aan een circulaire economie.


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Een witte Arriva-bus met Rrreis erop staat bij de halte en wordt ingehaald door een rode Arriva-bus.

Nieuwe bus gepresenteerd tijdens bussafari

Een echte bussafari met een splinternieuwe Volvobus! In Oldenzaal waren zo'n 40 mensen te gast bij de presentatie van de nieuwe elektrische bus waar Arriva vanaf 10 december in Twente mee gaat rijden. Vertegenwoordigers van de provincie, gemeentes, Rocov, ov-ambassadeurs en journalisten waren aanwezig om de nieuwe bus te bekijken en konden ook zelf ervaren hoe comfortabel deze bus zit en rijdt.

Open nieuwsartikel
Een blauw-witte Arriva-trein rijdt over een spoorbrug met daarboven de tekst 'Geef onze trein een naam!'

Geef onze trein een naam!

Vanaf 10 december gaat Arriva het treinvervoer op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal verzorgen. Van de 9 treinen die worden ingezet moeten er nog 7 een naam krijgen van een favoriete bestemming in Twente en langs de lijn vanaf Zutphen.

Open nieuwsartikel
Een blauw-witte Arriva-trein rijdt door een groen landschap onder een blauwe lucht.

Arriva Group welcomes Deutsche Bahn’s agreement to sell its business to I Squared Capital

Vandaag werd het nieuws bekend gemaakt over de voorgestelde transactie tussen Deutsche Bahn (DB) en I Squared Capital waarmee het eigendom van Arriva Group in 2024 wordt overgedragen aan I Squared Capital. Dit onder voorbehoud van de gebruikelijke voorwaarden en goedkeuringen.

Open nieuwsartikel
Een lege schaatsbaan in het Thialf stadion, mooi aangestraald in afwachting van de start van een wedstrijd met veel publiek.

Rechtstreeks vanaf station Heerenveen naar het IJsstadion met de Arriva Thialf Express

Arriva biedt in het schaatsseizoen 2023/2024 weer een directe half uurs busverbinding tijdens vier grote schaatsevenementen in Thialf. Deze lijn, de Thialf Express, sluit tijdens deze evenementen aan op de intercity’s van NS op station Heerenveen. De busdienst start 1,5 uur voorafgaand aan de eerste wedstrijd en blijft rijden tot 1,5 uur na de afloop van de wedstrijd.

Open nieuwsartikel
Poster met de tekst 'Overlast-veroorzakers betalen € 313,- schadevergoeding voor oponthoud en overlast!'

Arriva start met pilot ‘SODA’ voor verbetering (sociale) veiligheid

Vanaf deze week – de ‘Week van de Veiligheid’ – werkt Arriva samen met SODA; Service Organisatie voor Directe Aansprakelijkheid. De pilot duurt 3 maanden en geldt in de treinen in Fryslân en Groningen en de bussen in Brabant. Het betekent dat Arriva schade gaat verhalen op reizigers die overlast veroorzaken. Ook gaat het om de preventieve werking, met als doel om de (sociale) veiligheid nog beter te maken.

Open nieuwsartikel
Duurzaam
NHL Stenden Hogeschool en Arriva werken samen aan ‘Lijn van de Toekomst’

NHL Stenden Hogeschool en Arriva werken samen aan ‘Lijn van de Toekomst’

Studenten buigen zich over toekomstbestendig openbaar vervoer Donderdag 5 oktober 2023 is de samenwerking tussen NHL Stenden Hogeschool en Arriva officieel gestart. Een elektrische Zero Emissie (ZE) bus is omgedoopt tot ‘Lijn van de Toekomst’. De bus, die te herkennen is aan een opvallend groen uiterlijk, rijdt voornamelijk tussen NHL Stenden en Station Leeuwarden als lijn 612 en is een Driving Lab voor studenten van de hogeschool.

Open nieuwsartikel