Direct naar inhoud
Kun je vinden wat je nodig hebt?
Een stoel in een bus in Friesland met bekleding van oranje fruitleer.

Arriva circulair: duurzame stoelbekleding in verschillende Arriva bussen in Fryslân

Thema
Duurzaam
Publicatiedatum
Geplaatst 06-07-2022

Momenteel rijden er in Fryslân verschillende Arriva-bussen met (volledig) duurzame stoelbekleding. Het gaat om een proef die duurt tot eind 2022. Het is één van de circulaire initiatieven die Arriva in zet. In deze proef worden nu drie types stof getest. De resultaten van deze proef worden gebruikt om dit idee regionaal – of zelfs landelijk – verder door te voeren.

Olmo Doosje, projectmanager Circulariteit bij Arriva geeft aan: Door verschillende duurzame stoelbekleding in onze bussen te testen, welke dagelijks tientallen reizigers vervoeren, weten we meteen wat wel en wat niet in de praktijk werkt.” Arriva heeft gekozen voor drie verschillende duurzame stoffen. Twee bussen zijn compleet bekleed met circulaire stoelbekleding. De ene bus heeft een grijze stoelbekleding van 100% gerecycled polyester, afkomstig van oude PET-flessen. De andere bus heeft zwarte bekleding van gerecycled polyester in combinatie met een grondstof afkomstig van eucalyptusbomen. Daarnaast rijden er zeven bussen rond waarvan één stoel is bekleed met ananasleer. Ananasleer wordt gemaakt van het restproduct dat overblijft bij het telen van ananassen.

De proef is bedoeld als zoektocht naar wat voor Arriva de beste circulaire stoelbekleding is
Daarin zijn slijtvastheid en ervaren reinheid belangrijke factoren. Om te weten hoe reizigers dit ervaren, heeft Arriva in de bussen QR-codes geplaatst. Als reizigers deze scannen, kunnen ze hun mening geven. De eerste resultaten laten een 8+ zien voor comfort en netheid. Gemiddeld geven alle deelnemende reizigers aan het ‘belangrijk’ te vinden dat Arriva zich bezighoudt met circulariteit.  Deze enquête loopt nog tot het einde van het jaar. De resultaten en feedback worden meegenomen in de plannen voor de toekomst en gaan helpen een keuze te maken voor de stoelbekleding die het beste past bij Arriva en de reizigers.

Arriva wil in 2025 CO2-neutraal werken 
Met grote en kleine stappen bewegen ze naar dat doel. Een grote stap zet Arriva door in duurzame alternatieven voor fossiele brandstof te investeren en zo haar CO2-uitstoot te reduceren. Kleinere stappen vinden er nu plaats op gebied van circulariteit met deze proef met duurzame stoelbekleding. Het doel is daarbij om zo min mogelijk nieuwe grondstoffen te gebruiken en op die manier een bijdrage te leveren aan een circulaire economie.


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Duurzaam

Nieuwe duurzame pand en werkplaats Doetinchem feestelijk geopend

In Doetinchem is donderdagmiddag het nieuwe pand inclusief de werkplaats feestelijk geopend door monteurs Tycho en Hans. Beide techneuten knipten met een megaschaar een lint door en stapten over de drempel van het gloednieuwe pand aan de Industrieweg.

Open nieuwsartikel
Sociaal
Twee dames onthullen de videohulpzuil op het station van Winschoten

Videohulpzuil van Arriva feestelijk onthuld op station Winschoten, ook in Roermond start nu de proef

Reizigers kunnen vanaf nu ‘live’ vragen stellen aan klantenservice Arriva. Arriva zoekt voortdurend naar mogelijkheden om de service-ervaring van reizigers te verbeteren. De videohulpzuil is een nieuwe vorm van service verlening van Arriva. Vandaag werd op station Winschoten de videohulpzuil van Arriva feestelijk onthuld aan alle betrokkenen. De zuil blijft een half jaar staan en geeft reizigers de mogelijkheid ‘live’ vragen te stellen aan de klantenservice van Arriva.

Open nieuwsartikel
Sociaal
Blauw- witte reddingsboot  met neonoranje accenten van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij  vaart op volle zee

Arriva steunt belang Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) tijdens het 200-jarige jubileum

Dat doen we door de KNRM ruimte te geven op de schermen die in de Arriva treinen en bussen in Fryslân hangen. Ze kunnen daar een KNRM boodschap laten zien. Én onze bussen op Vlieland, Terschelling en Ameland worden helemaal in KNRM sfeer gebracht met een bestickering.

Open nieuwsartikel
Duurzaam
Arriva-directeur Jan Pieter Been staat bij een jong aangeplant boompje op een veld vol wilde groene bergroeiing. Aan de andere kant van het boompje staat Joris Hogenboom, directeur bij Brabants Landschap.

Na één jaar samenwerking Arriva - Brabants Landschap al zichtbaar resultaat

Een jaar geleden kondigden Arriva Regio Zuid en Brabants Landschap aan dat ze gingen samenwerken. Dankzij de bijdragen van Arriva ontwikkelt Brabants Landschap in West-Brabant, bij Buurtschap Vuchtschoot 6.000 m2 natuur.

Open nieuwsartikel
Sociaal
Limburgse Arriva bus op het busstation in Maastricht. Voorin stapt een jongen in de bus en achterin gaat een oudere meneer met een rollator naar binnen om hun reis te beginnen.

Iedereen doet mee met Dal Vrij Limburg

Arriva vindt dat openbaar vervoer toegankelijk moet zijn voor iedereen. We zijn daarom blij dat we met de provincie Limburg een belangrijke stap hebben gezet om openbaar vervoer toegankelijker te maken. Dat doen we met het Dal Vrij Limburg abonnement.

Open nieuwsartikel
Sociaal

Reis nu nog makkelijker met de buurtbus

De buurtbussen van Arriva komen overal. Ze verbinden dorpen en steden volgens een vaste dienstregeling en route. Arriva heeft bijna 150 acht-persoons buurtbussen die worden gereden door vrijwillige chauffeurs. Deze betrokken chauffeurs zetten zich op deze manier in voor onze maatschappij. Heel dichtbij. Want ze komen uit de buurt en kennen de mensen en de weg dus goed. Dat maakt reizen met de buurtbus prettig en persoonlijk.

Open nieuwsartikel