Direct naar inhoud

Arriva circulair: duurzame stoelbekleding in verschillende Arriva bussen in Fryslân

Thema
Duurzaam
Publicatiedatum
Geplaatst 06-07-2022

Momenteel rijden er in Fryslân verschillende Arriva-bussen met (volledig) duurzame stoelbekleding. Het gaat om een proef die duurt tot eind 2022. Het is één van de circulaire initiatieven die Arriva in zet. In deze proef worden nu drie types stof getest. De resultaten van deze proef worden gebruikt om dit idee regionaal – of zelfs landelijk – verder door te voeren.

Olmo Doosje, projectmanager Circulariteit bij Arriva geeft aan: Door verschillende duurzame stoelbekleding in onze bussen te testen, welke dagelijks tientallen reizigers vervoeren, weten we meteen wat wel en wat niet in de praktijk werkt.” Arriva heeft gekozen voor drie verschillende duurzame stoffen. Twee bussen zijn compleet bekleed met circulaire stoelbekleding. De ene bus heeft een grijze stoelbekleding van 100% gerecycled polyester, afkomstig van oude PET-flessen. De andere bus heeft zwarte bekleding van gerecycled polyester in combinatie met een grondstof afkomstig van eucalyptusbomen. Daarnaast rijden er zeven bussen rond waarvan één stoel is bekleed met ananasleer. Ananasleer wordt gemaakt van het restproduct dat overblijft bij het telen van ananassen.

De proef is bedoeld als zoektocht naar wat voor Arriva de beste circulaire stoelbekleding is
Daarin zijn slijtvastheid en ervaren reinheid belangrijke factoren. Om te weten hoe reizigers dit ervaren, heeft Arriva in de bussen QR-codes geplaatst. Als reizigers deze scannen, kunnen ze hun mening geven. De eerste resultaten laten een 8+ zien voor comfort en netheid. Gemiddeld geven alle deelnemende reizigers aan het ‘belangrijk’ te vinden dat Arriva zich bezighoudt met circulariteit.  Deze enquête loopt nog tot het einde van het jaar. De resultaten en feedback worden meegenomen in de plannen voor de toekomst en gaan helpen een keuze te maken voor de stoelbekleding die het beste past bij Arriva en de reizigers.

Arriva wil in 2025 CO2-neutraal werken 
Met grote en kleine stappen bewegen ze naar dat doel. Een grote stap zet Arriva door in duurzame alternatieven voor fossiele brandstof te investeren en zo haar CO2-uitstoot te reduceren. Kleinere stappen vinden er nu plaats op gebied van circulariteit met deze proef met duurzame stoelbekleding. Het doel is daarbij om zo min mogelijk nieuwe grondstoffen te gebruiken en op die manier een bijdrage te leveren aan een circulaire economie.


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Duurzaam

Arriva, gemeente Leiden en Nationaal Park Hollandse Duinen maken Leiden weer een stukje schoner tijdens de Landelijke Opschoondag

Op 18 maart 2023 hebben inwoners van Leiden veel zwerfafval verzameld tijdens de Landelijke Opschoondag. Arriva heeft dit clean-up event georganiseerd in samenwerking met de gemeente Leiden en Nationaal Park Hollandse Duinen. Het clean-up event maakt de inwoners van Leiden bewuster van zwerfafval. Iedereen kan een bijdrage leveren om Leiden zwerfafval vrij te maken én te houden.

Open nieuwsartikel
Duurzaam

1800 bomen en struiken geplant door Arriva in Friese Eastrum

In 2025 willen we CO2-neutraal werken. Dat doen we voor een groot deel door CO2-reductie maar we zetten ook in op compensatie. Vanwege Boomplantdag hebben we samen met de stichting Trees for All 1.800 bomen en struiken geplant bij een voormalige boomgaard in Eastrum. De bomen en struiken spaardeen we met het Samen voor Groen programma door donaties van reizigers en 'groene busabonnementen’ in 2022. Trees for All werkt bij deze plantdag samen met het project Beammen foar Elkenien.

Open nieuwsartikel
Duurzaam
ZE bus Leiden

CIRCO track voor circulaire aanpak bus batterijen

Arriva werkt aan de ambitie om in 2025 CO2-neutraal te werken. Dat doel bereiken we met grote en kleine stappen. We zetten daarbij in op CO2-reductie, op compensatie en circulariteit. We zoeken nu anderen op om ons te helpen na te denken over een circulaire aanpak van onze (zero emissie)bus batterijen.

Open nieuwsartikel
Duurzaam

Voorlopige CO2-uitstoot 2022 Arriva Nederland: 29% daling

De voorlopige CO2-uitstoot van Arriva over 2022 is vastgesteld. Deze daalt 29% ten opzichte van referentiejaar 2019. We liggen op koers!

Open nieuwsartikel

Arriva treinen tussen Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle vanaf 2025 stap dichterbij

Arriva diende eind 2022 een aanvraag in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het, vanaf 2025, rijden van stop- en sneltreinen op de trajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle. Het vervoersbedrijf deed hiermee een beroep op de Europese wetgeving die verbindingen op basis van open toegang toelaat op het spoor. De door het Ministerie van I&W daarop aangevraagde economische evenwichtstoets kan volgens de ACM niet worden gedaan. Ook een schorsing van de procedure is door de ACM afgewezen.

Open nieuwsartikel
Annemarie Hoogeveen, Regiodirecteur Zuid-Holland Noord van Arriva, Bastiaan Bot van Stichting van Zuid-Hollands Landschap en Frans van Zijderveld, Programmamanager Bos Nederland van Trees for All, leggen de laatste hand aan de realisatie van de nieuwe bomenlaan op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst.

Arriva en Trees for All planten 100 nieuwe laanbomen in Noordwijkerhout

Vandaag hebben stichting Trees for All en Arriva 100 grote laanbomen geplant op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Het is voor het eerst dat Trees for All zoveel grote monumentale bomen bij elkaar plant.

Open nieuwsartikel