Direct naar inhoud
De eerste ZE Buurtbus op lijn 250 in Brabant

De eerste volledig elektrische buurtbus van Nederland rijdt in Brabant

Thema
Duurzaam
Publicatiedatum
Geplaatst 15-02-2023

Arriva rijdt vanaf vandaag met twee zero emissie (ZE) buurtbussen de dienst Bokhoven-Engelen-‘s-Hertogenbosch (lijn 250). Het zijn de eerste twee volledig elektrische buurtbussen die in Nederland worden ingezet.

Met deze buurtbussen zetten Provincie Noord-Brabant en Arriva samen een stap vooruit in hun ambities op Duurzaamheid. Mobiliteitsgedeputeerde Suzanne Otters nam gisteren, samen met de Bossche wethouder Roy Geers en Arriva’s ontwikkelmanager Dieter Klein Nagelvoort, de ZE-buurtbussen officieel in gebruik.

Gewoon rijbewijs
“Provincie Noord-Brabant heeft een hoge ambitie op het gebied van zero emissie.
In 2030 wil de provincie het OV geheel emissie loos laten rijden,” legt gedeputeerde Suzanne Otters uit. “Elektrische buurtbussen waren er nog niet. Een buurtbus moet namelijk voldoende accu’s aan boord hebben om lang genoeg te kunnen blijven rijden, maar mag tegelijkertijd niet te zwaar zijn omdat hij anders niet meer door vrijwilligers met een ‘gewoon’ rijbewijs kan worden gereden. Omdat buurtbussen voor Brabant zo belangrijk zijn, zijn we trots dat we samen met Arriva, de allereerste elektrische buurtbussen van Nederland hier in gebruik kunnen nemen.”

Lat nóg hoger
“Bij Arriva ligt de lat nóg hoger,” aldus Dieter Klein Nagelvoort. “In 2025 wil Arriva volledig CO2 neutraal zijn. Voornamelijk door alternatieven voor fossiele brandstoffen in te zetten. Op die manier is Arriva van plan om haar CO2-uitstoot voor 90% te reduceren. Voor de overige 10% moeten compensatie -door bijvoorbeeld het planten van bomen- en circulariteit gaan zorgen. Dat we nu deze elektrische buurtbussen kunnen inzetten is opnieuw een belangrijke stap in het behalen van onze duurzaamheidsambities.” Onlangs maakte Arriva ook al de aanschaf van 64 volledig elektrische grote bussen bekend, die ingezet gaan worden in Tilburg en in Uden. In ’s-Hertogenbosch rijden onder andere op diverse stadslijnen en de transferiumlijnen nu ook al elektrische zero-emissie bussen.

Kleine kernen
Wethouder Roy Geers van ’s-Hertogenbosch bedankte de leden van Buurtbusvereniging Engelen en feliciteerde ze met de landelijke primeur. “Voor tientallen, meestal kleine kernen in Nederland is de buurtbus een belangrijke OV-ontsluiting. Zo ook voor de kernen Bokhoven en Engelen die dankzij jullie inzet toch op het Brabantse en landelijke OV-netwerk aangesloten zijn. En samen met de Plus Supermarkt hier in Engelen, waar de elektrische buurtbussen van lijn 250 worden opgeladen, laten jullie zien hoe we dat hier in Brabant met z’n allen aanpakken."

Toekomst
Nu zijn nog twee elektrische busjes nodig om lijn 250 tussen Engelen, Bokhoven en het station in ’s-Hertogenbosch te rijden. “Als de ene rijdt, laadt de andere op,” weet Klein Nagelvoort. “De komende jaren verwachten we dat de batterijtechniek zich verder ontwikkelt, waardoor in de toekomst batterijen voldoende capaciteit hebben om een buurtbus een hele dag te laten rijden. Dan hebben we aan één bus genoeg en kunnen we die andere weer ergens anders inzetten op weg naar een duurzame toekomst.”


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Duurzaam

Arriva, gemeente Leiden en Nationaal Park Hollandse Duinen maken Leiden weer een stukje schoner tijdens de Landelijke Opschoondag

Op 18 maart 2023 hebben inwoners van Leiden veel zwerfafval verzameld tijdens de Landelijke Opschoondag. Arriva heeft dit clean-up event georganiseerd in samenwerking met de gemeente Leiden en Nationaal Park Hollandse Duinen. Het clean-up event maakt de inwoners van Leiden bewuster van zwerfafval. Iedereen kan een bijdrage leveren om Leiden zwerfafval vrij te maken én te houden.

Open nieuwsartikel
Duurzaam

1800 bomen en struiken geplant door Arriva in Friese Eastrum

In 2025 willen we CO2-neutraal werken. Dat doen we voor een groot deel door CO2-reductie maar we zetten ook in op compensatie. Vanwege Boomplantdag hebben we samen met de stichting Trees for All 1.800 bomen en struiken geplant bij een voormalige boomgaard in Eastrum. De bomen en struiken spaardeen we met het Samen voor Groen programma door donaties van reizigers en 'groene busabonnementen’ in 2022. Trees for All werkt bij deze plantdag samen met het project Beammen foar Elkenien.

Open nieuwsartikel
Duurzaam
ZE bus Leiden

CIRCO track voor circulaire aanpak bus batterijen

Arriva werkt aan de ambitie om in 2025 CO2-neutraal te werken. Dat doel bereiken we met grote en kleine stappen. We zetten daarbij in op CO2-reductie, op compensatie en circulariteit. We zoeken nu anderen op om ons te helpen na te denken over een circulaire aanpak van onze (zero emissie)bus batterijen.

Open nieuwsartikel
Duurzaam

Voorlopige CO2-uitstoot 2022 Arriva Nederland: 29% daling

De voorlopige CO2-uitstoot van Arriva over 2022 is vastgesteld. Deze daalt 29% ten opzichte van referentiejaar 2019. We liggen op koers!

Open nieuwsartikel

Arriva treinen tussen Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle vanaf 2025 stap dichterbij

Arriva diende eind 2022 een aanvraag in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het, vanaf 2025, rijden van stop- en sneltreinen op de trajecten Groningen-Zwolle en Leeuwarden-Zwolle. Het vervoersbedrijf deed hiermee een beroep op de Europese wetgeving die verbindingen op basis van open toegang toelaat op het spoor. De door het Ministerie van I&W daarop aangevraagde economische evenwichtstoets kan volgens de ACM niet worden gedaan. Ook een schorsing van de procedure is door de ACM afgewezen.

Open nieuwsartikel
Annemarie Hoogeveen, Regiodirecteur Zuid-Holland Noord van Arriva, Bastiaan Bot van Stichting van Zuid-Hollands Landschap en Frans van Zijderveld, Programmamanager Bos Nederland van Trees for All, leggen de laatste hand aan de realisatie van de nieuwe bomenlaan op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst.

Arriva en Trees for All planten 100 nieuwe laanbomen in Noordwijkerhout

Vandaag hebben stichting Trees for All en Arriva 100 grote laanbomen geplant op Landgoed Nieuw Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Het is voor het eerst dat Trees for All zoveel grote monumentale bomen bij elkaar plant.

Open nieuwsartikel