Direct naar inhoud
Kun je vinden wat je nodig hebt?
 Twee Arriva-treinen staan op het perron, waarbij op een van de treinen de Limburgse leeuw te zien is.

Eerste nachttrein Arriva rijdt op 16 december 2022 van Maastricht naar Schiphol

Publicatiedatum
Geplaatst 31-10-2022

Anderhalf jaar na de eerste aanvraag bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor twee nachttreinen, gaat de nachttrein van Arriva rijden. Maastricht wordt daarmee vanaf 16 december iedere vrijdag- op zaterdagnacht verbonden met de grote steden en Schiphol. De nachttrein van Groningen naar Schiphol start enkele weken later in januari. Het is voor het eerst dat er in Nederland een treinverbinding start in zogenaamde open toegang.

Sinds 2021 maakt Europese wetgeving het mogelijk om verbindingen op basis van open toegang aan te bieden. Daarmee kunnen vervoerders voor eigen risico en zonder overheidsconcessie vervoerdiensten aanbieden op het spoor. Arriva is de eerste vervoerder in Nederland die van deze nieuwe wetgeving gebruik gaat maken en heeft ambitieuze plannen voor de toekomst.

Met de nachttreinen speelt Arriva in op de grote wens voor meer (inter)nationale treinen
Anne Hettinga, CEO Arriva Nederland: “Het is fantastisch dat de eerste trein in open toegang nu ook daadwerkelijk gaat rijden. Een historisch moment wat mij betreft. Zo moeten we ook omgaan met het hoofdrailnet. Niet alleen naar mijn mening maar ook geheel volgens de regels van de EU: eerst de ruimte geven aan de markt om treinverbindingen aan te bieden, pas daarna kijken of een openbare aanbesteding nodig is. Met deze nachttreinen laten we zien dat de markt kansen aangrijpt als ze zich voordoen. Als ondernemende partij bieden we nu extra reismogelijkheden op het hoofdrailnet, zodat meer mensen gebruik kunnen maken van duurzaam reizen op het Nederlandse spoor.”

Tickets zijn vanaf 1 december te koop
Een ticket voor de nachttrein kost 10 euro en is te koop via glimble, de reisapp van Arriva. De reiziger ontvangt dan een QR-code waarmee de poortjes worden geopend. Het ticket heeft een vaste prijs, ongeacht vanaf welk station een reiziger meereist. Let op: reizigers kunnen niet met de OV-chipkaart reizen omdat deze nachttrein onder een ander tarief valt.

Op www.arriva.nl/nachttrein vinden reizigers meer informatie, zoals de dienstregeling en antwoord op veel gestelde vragen.

Arriva verbindt de regio met de Randstad door op twee trajecten een nachttrein aan te bieden
Vanuit Maastricht vertrekt om 01.01 uur een trein richting Schiphol. Via Sittard, Roermond, Weert, Eindhoven, Den Bosch, Utrecht, Amsterdam Bijlmer Arena en Amsterdam Zuid komt om 03.15 uur aan op Schiphol. Via dezelfde route rijdt de trein om 05.40 uur terug en komt om 07.57 aan in Maastricht.

In verband met de langdurige stremming van de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle kunnen er geen testritten plaatsvinden op dit traject. Daarom start de verbinding Groningen – Schiphol een aantal weken later. De exacte startdatum is nog niet bekend.

Arriva onderzoekt de mogelijkheid voor groei van treinverbindingen via open access
Met de eerste twee nachttreinen kunnen zowel Arriva als de reiziger wennen aan deze nieuwe manier van vervoer. Arriva verwacht binnen een aantal jaar meer treinverbindingen aan te kunnen bieden in open access. Europese wetgeving maakt dit mogelijk en de introductie van open access is al een groot succes gebleken in andere Europese landen. Zo gingen in onder andere Spanje, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk de prijzen omlaag en kwaliteit en aanbod omhoog, sinds de komst van meer aanbieders.


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Een witte Arriva-bus met Rrreis erop staat bij de halte en wordt ingehaald door een rode Arriva-bus.

Nieuwe bus gepresenteerd tijdens bussafari

Een echte bussafari met een splinternieuwe Volvobus! In Oldenzaal waren zo'n 40 mensen te gast bij de presentatie van de nieuwe elektrische bus waar Arriva vanaf 10 december in Twente mee gaat rijden. Vertegenwoordigers van de provincie, gemeentes, Rocov, ov-ambassadeurs en journalisten waren aanwezig om de nieuwe bus te bekijken en konden ook zelf ervaren hoe comfortabel deze bus zit en rijdt.

Open nieuwsartikel
Een blauw-witte Arriva-trein rijdt over een spoorbrug met daarboven de tekst 'Geef onze trein een naam!'

Geef onze trein een naam!

Vanaf 10 december gaat Arriva het treinvervoer op het traject Zutphen-Hengelo-Oldenzaal verzorgen. Van de 9 treinen die worden ingezet moeten er nog 7 een naam krijgen van een favoriete bestemming in Twente en langs de lijn vanaf Zutphen.

Open nieuwsartikel
Een blauw-witte Arriva-trein rijdt door een groen landschap onder een blauwe lucht.

Arriva Group welcomes Deutsche Bahn’s agreement to sell its business to I Squared Capital

Vandaag werd het nieuws bekend gemaakt over de voorgestelde transactie tussen Deutsche Bahn (DB) en I Squared Capital waarmee het eigendom van Arriva Group in 2024 wordt overgedragen aan I Squared Capital. Dit onder voorbehoud van de gebruikelijke voorwaarden en goedkeuringen.

Open nieuwsartikel
Een lege schaatsbaan in het Thialf stadion, mooi aangestraald in afwachting van de start van een wedstrijd met veel publiek.

Rechtstreeks vanaf station Heerenveen naar het IJsstadion met de Arriva Thialf Express

Arriva biedt in het schaatsseizoen 2023/2024 weer een directe half uurs busverbinding tijdens vier grote schaatsevenementen in Thialf. Deze lijn, de Thialf Express, sluit tijdens deze evenementen aan op de intercity’s van NS op station Heerenveen. De busdienst start 1,5 uur voorafgaand aan de eerste wedstrijd en blijft rijden tot 1,5 uur na de afloop van de wedstrijd.

Open nieuwsartikel
Poster met de tekst 'Overlast-veroorzakers betalen € 313,- schadevergoeding voor oponthoud en overlast!'

Arriva start met pilot ‘SODA’ voor verbetering (sociale) veiligheid

Vanaf deze week – de ‘Week van de Veiligheid’ – werkt Arriva samen met SODA; Service Organisatie voor Directe Aansprakelijkheid. De pilot duurt 3 maanden en geldt in de treinen in Fryslân en Groningen en de bussen in Brabant. Het betekent dat Arriva schade gaat verhalen op reizigers die overlast veroorzaken. Ook gaat het om de preventieve werking, met als doel om de (sociale) veiligheid nog beter te maken.

Open nieuwsartikel
Duurzaam
NHL Stenden Hogeschool en Arriva werken samen aan ‘Lijn van de Toekomst’

NHL Stenden Hogeschool en Arriva werken samen aan ‘Lijn van de Toekomst’

Studenten buigen zich over toekomstbestendig openbaar vervoer Donderdag 5 oktober 2023 is de samenwerking tussen NHL Stenden Hogeschool en Arriva officieel gestart. Een elektrische Zero Emissie (ZE) bus is omgedoopt tot ‘Lijn van de Toekomst’. De bus, die te herkennen is aan een opvallend groen uiterlijk, rijdt voornamelijk tussen NHL Stenden en Station Leeuwarden als lijn 612 en is een Driving Lab voor studenten van de hogeschool.

Open nieuwsartikel