Direct naar inhoud
Kun je vinden wat je nodig hebt?
NHL Stenden Hogeschool en Arriva werken samen aan ‘Lijn van de Toekomst’

NHL Stenden Hogeschool en Arriva werken samen aan ‘Lijn van de Toekomst’

Thema
Duurzaam
Publicatiedatum
Geplaatst 13-10-2023

Studenten buigen zich over toekomstbestendig openbaar vervoer Donderdag 5 oktober 2023 is de samenwerking tussen NHL Stenden Hogeschool en Arriva officieel gestart. Een elektrische Zero Emissie (ZE) bus is omgedoopt tot ‘Lijn van de Toekomst’. De bus, die te herkennen is aan een opvallend groen uiterlijk, rijdt voornamelijk tussen NHL Stenden en Station Leeuwarden als lijn 612 en is een Driving Lab voor studenten van de hogeschool.

Onderwijs en openbaar vervoer

De samenwerking tussen NHL Stenden Hogeschool en Arriva heeft als doel de leefbaarheid in de regio te verbeteren. Met de ‘Lijn van de Toekomst’ komt beschikbare kennis, methodes en technologieën op het gebied van duurzaamheid en innovatie in het openbaar vervoer samen op een centrale plek.  “We nemen graag een voortrekkersrol in de regio op het gebied van duurzaamheid. De samenwerking met partners die hierin dezelfde visie nastreven, zoals Arriva, is van groot belang. Samen maken we impact!”, laat Matthijs Rutten, directeur Campus & Facility Management NHL Stenden weten.

De afgelopen periode hebben studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design een semester lang onderzoek gedaan in de bus. Hierbij hebben ze onder andere gekeken naar de effecten van kleurgebruik, geur, geluiden en stoelindeling. Ook het design van de buitenzijde is onderzocht én vernieuwd. Joery van der Vinne en Rick Kootstra, studenten Communication & Multimedia Design, geven aan: “Dat we vandaag hier bij elkaar zijn en ons ontwerp terug zien op de bus – de rijdende testomgeving – is enorm gaaf. Dit toont aan dat we, als studenten, de mogelijkheid hebben gekregen om onze creatieve vrijheid te benutten en nieuwe innovaties te realiseren.”
Het aankomende semester dragen zij het stokje over aan studenten van een andere opleiding. Ieder semester krijgt een aantal studenten van wisselende opleidingen zo de kans om mee te werken aan het openbaar vervoer van de toekomst.

Milfred Hart, regiodirecteur Noord Arriva: “Onze samenwerkingsovereenkomst zorgt voor perspectief om samen te werken met de beste studenten die continu blijven werken aan de duurzame mobiliteit van de toekomst. Iedereen kan onze gezamenlijke innovaties bewonderen en ervaren in dit prachtige Driving Lab”.


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Duurzaam
Bovenaanzicht van een vierkant gebouw (werkplaats Tilburg) met rechts daarvan een stuk of 10 bravo bussen bij laadinfra.

Nieuwbouw stalling Tilburg bereikt hoogste punt

Onlangs bereikte de nieuwbouw van de Arriva-stalling in Tilburg het hoogste punt. Naast een stalling heeft deze locatie dadelijk een state-of-the-art Zero-Emissie werkplaats. Deze nieuwbouw is onderdeel van de elektrificatie van het openbare busvervoer van Arriva in Tilburg.

Open nieuwsartikel
drie mensen op het station met een vergrootte meedoen pas in de hand met op de achtergrond een arriva trein

Verlenging Meedoen Pas voor gratis reizen met bus en trein in Gemeente Het Hogeland

Gemeente, Arriva en OV-bureau Groningen Drenthe verlengen contract voor nogmaals vier jaren

Open nieuwsartikel

Arriva nachttreinen worden goedkoper voor korte afstanden

Ook in 2024 rijden er iedere vrijdagnacht twee nachttreinen van Arriva. Deze vertrekken na middernacht vanuit Groningen en Maastricht en hebben als eindbestemming Schiphol. Vroeg op zaterdagochtend rijden de Arriva-treinen vanuit de Randstad weer terug naar Groningen en Maastricht. De ticketprijs wordt vanaf 9 februari aangepast, afhankelijk vanaf welk station de reiziger meereist.

Open nieuwsartikel

Vanaf 1 februari 2024 bussen in plaats van treinen tussen Bad Nieuweschans en Weener

Vanaf 1 februari rijden er geen treinen tussen Bad Nieuweschans en Weener. De treinvrije periode duurt tot en met 14 december 2024. Er rijdt een stopbus tussen Bad Nieuweschans en Leer. De beschadigde spoorbrug Friesenbrücke bij Weener wordt hersteld en zijn er werkzaamheden aan het spoor voor de Wunderline aan het Duitse en Nederlandse deel.

Open nieuwsartikel

Arriva's Thús en Noar Hoes: de laatste WINK-treinen waarin je je thuis voelt

Op 21 december zijn onze laatste WINK-treinen onthuld!

Open nieuwsartikel
Duurzaam
Links een witte elektrische vuilniswagen met bestuurder en rechts een rode elektrische Arriva-bus met chauffeur onder laadinfra.

Arriva en Brabants Afval Team (BAT) delen ’s nachts stroom om netcongestie te omzeilen

Arriva en het Brabants Afval Team (BAT) gaan samen met netbeheerder Enexis een experiment starten door stroomtransportcapaciteit in de nacht te verschuiven van BAT naar Arriva.

Open nieuwsartikel