Direct naar inhoud
Machinist Oost 4

Arriva en ROC van Twente ontwikkelen speciale leer-werk-opleiding voor machinisten

Thema
Sociaal
Publicatiedatum
Geplaatst 31-03-2022

Donderdag 31 maart 2022 hebben vertegenwoordigers van ROC van Twente en Arriva hun handtekening gezet onder een bijzondere intentieverklaring voor de ontwikkeling van een 2-jarige ‘Leer-werk-opleiding’ voor machinist. De ondertekening vond plaats tijdens een speciaal georganiseerd MBO-symposium in de Arriva-vestiging aan het Stationsplein in Zutphen.

Hoe maak je jongeren enthousiast voor het machinistenvak
Tijdens het symposium werd onder meer gesproken over de vraag hoe we jongeren op het mbo ‘warm’ kunnen maken voor een baan in treinwereld en hoe we ze enthousiast kunnen maken voor het prachtige vak van machinist.

Naast interessante sprekers van Arriva en het ROC van Twente, was er een speciale gast: Wim van de Camp. Hij is oud-Europarlementariër en Nederlands ambassadeur van het Jaar van het Spoor 2021. Hij gaf een terugblik op het jaar en keek vooruit op het jaar van de Jeugd.

Behalve over hoe je jongeren enthousiast maakt voor het beroep van machinist werd ook stilgestaan bij de ontwikkeltrajecten voor machinisten. Als je machinist bent bij Arriva is het namelijk geen eindpunt maar juist een startpunt van je carrière. Bij Arriva zijn veel doorstroommogelijkheden. Ook het vervullen van combi-functies (zoals machinist/steward/buschauffeur) is erg populair.

Plannen voor Arriva-machinistenklas
De ultieme wens van Arriva en ROC van Twente die werd uitgesproken is om in de toekomst een speciale Arriva-machinistenklas te realiseren. De meeste jonge machinisten die nu bij Arriva aan het werk zijn, hebben bij ROC van Twente de tweejarige mbo-opleiding machinist railvervoer gevolgd. Dit is een niveau 3 opleiding in BOL -voltijd-variant.

De intentie is om een opleidingsvariant te creëren waarbij BOL en BBL gecombineerd worden. Hierdoor zijn leerlingen na één jaar volledig bevoegd tot machinist. In het tweede jaar hoeven alleen nog theorievakken gehaald te worden zoals Nederlands, Engels en rekenen voor het mbo niveau 3 diploma. Het eerste jaar vinden stages plaats bij Arriva en gaat de student nog veel naar school. Het tweede jaar gaat de student één dag per week naar school voor de resterende vakken en volgt vier dagen praktijk bij Arriva.

Samen met regio’s Limburg en Noord hebben Arriva en ROC van Twente gekeken naar de beschikbare arbeidsplaatsen in de komende jaren. Met elkaar is afgesproken om hier samen in op te trekken en we zijn allemaal positief om hier mee aan de slag te gaan.

Enthousiasme over de plannen
Jan Ooms, directeur Bouw en Vervoer bij ROC van Twente. “Een bijzondere, kleine en zeer specifieke vakopleiding zoals deze, machinist railvervoer, kan alleen uitgevoerd worden in nauwe samenwerking met bedrijven en met hybride docenten. Voor de ontwikkeling van een leer-werk-opleiding slaan we dan ook graag de handen in een.”

Wim van de Camp: "Als je eenmaal in de spoorsector zit is het net als motorrijden en werkt het als een soort verslaving en je houdt er niet meer mee op. "

Ghislaine Aarts, directeur Corporate Affairs Arriva: “Wij gaan straks een baangarantie bieden wanneer je de machinistenopleiding bij ROC van Twente met goed gevolg hebt afgerond. Vanzelfsprekend zetten wij deze baangarantie zwart op wit op papier."

Jieskje Hollander, regiodirecteur Oost Arriva: "Het mbo speelt een cruciale rol in het binden en werven van machinisten. Daardoor kunnen wij ons werk blijven uitvoeren."

Rob, machinist bij Arriva: “Geen dag is hetzelfde als machinist, ondanks dat je steeds hetzelfde traject van A naar B rijdt. Iedere dag zie je onderweg weer andere dingen in de omgeving en dat maakt het machinistenvak aantrekkelijk.”


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht

25 jaar decentralisatie van het Nederlandse spoor

Vandaag is het een bijzondere dag voor het openbaar vervoer in Nederland. Precies 25 jaar geleden werd de treinlijn Almelo - Mariënberg geopend door Oostnet (later bekend als Syntus). Deze regionale lijn was niet alleen een mijlpaal voor de ontwikkeling van het openbaar vervoer, maar ook het startsein voor meer concurrentie op het spoor.

Open nieuwsartikel

Arriva en Efteling presenteren bussen in Efteling-thema en intensiveren samenwerking

Vanochtend was de eerste feestelijke rit van de Sprookjesbos-bus met Roodkapje. Met deze rit reisden de directies van Arriva en de Efteling, genodigden en natuurlijk bezoekers aan de Efteling mee. Arriva en de Efteling introduceerden deze ochtend de unieke gedecoreerde bussen in Efteling-thema. Deze vier bussen rijden op de lijnen 800 (’s-Hertogenbosch-Efteling v.v.) en 801 (Tilburg-Efteling v.v). De bussen hebben een compleet eigen uitstraling als de Sprookjesbos-bus en de Joris en de Draak-bus. Met deze bussen zetten Arriva en de Efteling in op een optimale bereikbaarheid van het attractiepark met het openbaar vervoer voor zowel bezoekers als medewerkers.

Open nieuwsartikel
Inclusief
Button Drive the World

Aandacht voor (meer) vrouwen in het ov bij Arriva tijdens de Dag van de Arbeid

Arriva zet tijdens De Dag van de Arbeid vrouwen de spotlight met “Women drive the world”. Vrouwen kunnen prima werken als machinist, steward, chauffeur en medewerker Service & Veiligheid. Het ov is voor iedereen!

Open nieuwsartikel

In- en uitchecken met je betaalpas of creditcard nu ook bij de treinen van Blauwnet

Reizen met de treinen van Blauwnet is vanaf vandaag nog makkelijker. Reizigers kunnen nu in- en uitchecken met een contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Dat geldt op alle trajecten van Blauwnet (Arriva en Keolis). Reis je op vol tarief, dan hoef je dus niet meer met de OV-chipkaart te reizen of een los kaartje te kopen.

Open nieuwsartikel
Sociaal
Hosts 1 jaar op de Vechtdallijnen

Hosts van Arriva 1 jaar op station Zwolle en Emmen

Vrijdag 14 april bestond het speciale host-team van Arriva op de Vechtdallijnen 1 jaar. Op het station in Emmen werden reizigers daarom door de hosts getrakteerd op koffie, een chocolaatje, een roos en een sleutelhanger.

Open nieuwsartikel
Duurzaam
Waterstof bus presentatie

Waterstofbussen van start in regio Achterhoek

Misschien hebben jullie hem al gezien; de eerste Arriva waterstofbus rijdt sinds deze week namelijk in de Achterhoek rond! Dit nadat bijna 1,5 jaar geleden de eerste waterstofbus van Arriva en de vestiging in Doetinchem in vlammen opging. Het onderzoek naar de brand is afgerond en in overleg met provincie Gelderland en busfabrikant Solaris, is besloten om door te gaan met de inzet van de waterstofbussen in de dienstregeling in de Achterhoek. Samen met provincie Gelderland zet Arriva hiermee een grote stap naar een CO2-neutrale toekomst.

Open nieuwsartikel