Direct naar inhoud
Machinist Oost 4

Arriva en ROC van Twente ontwikkelen speciale leer-werk-opleiding voor machinisten

Thema
Sociaal
Publicatiedatum
Geplaatst 31-03-2022

Donderdag 31 maart 2022 hebben vertegenwoordigers van ROC van Twente en Arriva hun handtekening gezet onder een bijzondere intentieverklaring voor de ontwikkeling van een 2-jarige ‘Leer-werk-opleiding’ voor machinist. De ondertekening vond plaats tijdens een speciaal georganiseerd MBO-symposium in de Arriva-vestiging aan het Stationsplein in Zutphen.

Hoe maak je jongeren enthousiast voor het machinistenvak
Tijdens het symposium werd onder meer gesproken over de vraag hoe we jongeren op het mbo ‘warm’ kunnen maken voor een baan in treinwereld en hoe we ze enthousiast kunnen maken voor het prachtige vak van machinist.

Naast interessante sprekers van Arriva en het ROC van Twente, was er een speciale gast: Wim van de Camp. Hij is oud-Europarlementariër en Nederlands ambassadeur van het Jaar van het Spoor 2021. Hij gaf een terugblik op het jaar en keek vooruit op het jaar van de Jeugd.

Behalve over hoe je jongeren enthousiast maakt voor het beroep van machinist werd ook stilgestaan bij de ontwikkeltrajecten voor machinisten. Als je machinist bent bij Arriva is het namelijk geen eindpunt maar juist een startpunt van je carrière. Bij Arriva zijn veel doorstroommogelijkheden. Ook het vervullen van combi-functies (zoals machinist/steward/buschauffeur) is erg populair.

Plannen voor Arriva-machinistenklas
De ultieme wens van Arriva en ROC van Twente die werd uitgesproken is om in de toekomst een speciale Arriva-machinistenklas te realiseren. De meeste jonge machinisten die nu bij Arriva aan het werk zijn, hebben bij ROC van Twente de tweejarige mbo-opleiding machinist railvervoer gevolgd. Dit is een niveau 3 opleiding in BOL -voltijd-variant.

De intentie is om een opleidingsvariant te creëren waarbij BOL en BBL gecombineerd worden. Hierdoor zijn leerlingen na één jaar volledig bevoegd tot machinist. In het tweede jaar hoeven alleen nog theorievakken gehaald te worden zoals Nederlands, Engels en rekenen voor het mbo niveau 3 diploma. Het eerste jaar vinden stages plaats bij Arriva en gaat de student nog veel naar school. Het tweede jaar gaat de student één dag per week naar school voor de resterende vakken en volgt vier dagen praktijk bij Arriva.

Samen met regio’s Limburg en Noord hebben Arriva en ROC van Twente gekeken naar de beschikbare arbeidsplaatsen in de komende jaren. Met elkaar is afgesproken om hier samen in op te trekken en we zijn allemaal positief om hier mee aan de slag te gaan.

Enthousiasme over de plannen
Jan Ooms, directeur Bouw en Vervoer bij ROC van Twente. “Een bijzondere, kleine en zeer specifieke vakopleiding zoals deze, machinist railvervoer, kan alleen uitgevoerd worden in nauwe samenwerking met bedrijven en met hybride docenten. Voor de ontwikkeling van een leer-werk-opleiding slaan we dan ook graag de handen in een.”

Wim van de Camp: "Als je eenmaal in de spoorsector zit is het net als motorrijden en werkt het als een soort verslaving en je houdt er niet meer mee op. "

Ghislaine Aarts, directeur Corporate Affairs Arriva: “Wij gaan straks een baangarantie bieden wanneer je de machinistenopleiding bij ROC van Twente met goed gevolg hebt afgerond. Vanzelfsprekend zetten wij deze baangarantie zwart op wit op papier."

Jieskje Hollander, regiodirecteur Oost Arriva: "Het mbo speelt een cruciale rol in het binden en werven van machinisten. Daardoor kunnen wij ons werk blijven uitvoeren."

Rob, machinist bij Arriva: “Geen dag is hetzelfde als machinist, ondanks dat je steeds hetzelfde traject van A naar B rijdt. Iedere dag zie je onderweg weer andere dingen in de omgeving en dat maakt het machinistenvak aantrekkelijk.”


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht

40ste Profronde Surhuisterveen - samen met Arriva

Wij genieten nog even na van de Profronde van Surhuisterveen. Bij deze editie ging de winst naar Mathieu van der Poel.

Open nieuwsartikel
Sociaal

Een driedelige podcastserie: Arriva heet je welkom bij Arcadia

“Stel je zit in een trein, bus of op de fiets en in plaats van je telefoon te pakken en bijvoorbeeld een podcast te beluisteren, doe je even helemaal niks. Je kijkt om je heen naar het landschap. Kijk eens goed naar wat je ziet en stel je eens voor hoe dat landschap eruit zou kunnen zien over 10 jaar, of over 50 jaar. Wat zou jouw rol daarin kunnen zijn? Kortom, wat je vandaag doet, wat betekent dat voor de wereld van morgen?”

Open nieuwsartikel
Sociaal

Gratis reizen voor deelnemers EK Petanque

Afgelopen weekend was de finale van het EK Petanque konden alle deelnemers aan het EK gratis met Arriva-bussen reizen.

Open nieuwsartikel
Sociaal

Gouda 750 jaar : wie jarig is trakteert!

Feestelijk met mooie kleuren, blakend in de hete juli-zon, rijdt Arriva’s 750 jaar Gouda-bus rond door de stad. “Kom jij ook op ons feest?” staat er met witte letters op.

Open nieuwsartikel

Supertrots op Arriva's inzet voor de TallShips in Harlingen

Wat was het weer gaaf! Met Arriva naar de TallShips in Harlingen. Supertevreden en trots kijkt Arriva terug op haar inzet met mens en materieel voor het TallShips event afgelopen weekend in Harlingen.

Open nieuwsartikel

12.000 bezoekers met Arriva naar het afscheid van tante Rikie

Het kon weer. Gelukkig! Op 14-15-16 en 17 juli was het weer tijd voor de Zwarte Cross. Met Arriva trein en pendelbus werden zo'n 12.000 bezoekers van en naar het festival gebracht.

Open nieuwsartikel