Direct naar inhoud
Arriva-trein op station Meerssen door Rene Hameleers

Stijgende kosten dwingen Nederlander op vervoer te besparen

Publicatiedatum
Geplaatst 19-09-2022

Het is snijden in de kosten, nu het maandbudget kleiner wordt. Het nieuws staat vol met berichten over inflatie, stijgende energie- en brandstofkosten en het consumentenvertrouwen daalt. Vervoer is de grootste kostenpost, na huis en energie. Gedwongen door stijgende maandelijkse kosten zoeken huishoudens naar een manier om minder uit te geven aan vervoer.

Deze zomer onderzocht bureau MSI-ACI Europe in opdracht van Arriva/glimble hoe Nederlanders aankijken tegen kosten en alternatieven voor vervoer. Of het nu gaat om eigen vervoer of openbaar vervoer. Meer dan de helft van de 1200 deelnemers aan het onderzoek zegt nog in 2022 maatregelen te willen nemen om anders te gaan reizen.

62% onderschat kosten eigen vervoer
Bij een auto ziet men brandstof vaak als de enige kostenpost. Maar ook verzekering, belasting onderhoud, afschrijving en parkeerkosten zijn een substantieel onderdeel. Ruim 60% van de Nederlanders onderschat de kosten van de auto, zo blijkt. Op maandbasis, maar ook als losse rit.


Ruim de helft van de 1200 ondervraagden (54%), is daarom van plan komend halfjaar maatregelen te nemen om de kosten van vervoer te verminderen.


Anders reizen. Maar hoe?
Van de ondervraagden zegt 22% minder te gaan reizen, 15% wil duurdere manieren van vervoer te vervangen door goedkopere alternatieven en gaat vergelijken.


Het tarief van het OV blijkt ondoorzichtig: de vele abonnementsvormen, vervoerders, een aanvullende deelfiets. Of een auto, minder reizen of een ander abonnement dan een beter alternatief is? Het begint met inzicht en veel Nederlanders zullen zich daar komende tijd over buigen. Het blijft zoeken: 17% weet nog niet hoe.

3 op de 10 automobilisten overweegt meer OV
De verstokte autoreiziger: bestaat die nog? Steeds vaker lijken Nederlanders hybride te reizen: de ene keer de auto een andere keer het OV. De kosten zijn een steeds belangrijkere trigger. Maar liefst 30% van de automobilisten overweegt vaker of zelfs helemaal voor het openbaar vervoer te kiezen als dat goedkoper is. Liefst vergelijken ze dan vlak van tevoren wat de voordeligste optie is.

Lees hier meer over het onderzoek van Arriva/glimble.


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht

In- en uitchecken met contactloze betaalpas of creditcard mogelijk in Brabant

Reizen met de bussen van Bravo in de provincie Noord-Brabant is nog makkelijker geworden. Reizigers kunnen behalve met hun OV-chipkaart, vanaf vandaag ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard - ook op een mobiel. In steeds meer provincies en regio’s is deze nieuwe betaalvorm beschikbaar.

Open nieuwsartikel
Sociaal

25 september: Sterrenspektakel tijdens Seeing Stars Leiden

Doe zondagavond 25 september mee met Seeing Stars Leiden! In de wijde omgeving van de Oude Sterrewacht gaan tussen 22.00 - 23.30 uur de lichten uit. Des te meer lichten doven, des te minder lichtvervuiling. Met als gevolg: een enorme hoeveelheid sterren die we kunnen bewonderen bij helder weer (als het bewolkt is, wordt het event verzet).

Open nieuwsartikel

Zelf een bus besturen tijdens de open dagen bij Arriva

Arriva organiseert de komende weken open dagen voor iedereen die geïnteresseerd is in het beroep van buschauffeur. Iedereen van 18 jaar en ouder kan een proefrit in een bus maken, verspreid over diverse Arriva-vestigingen in Noord-Brabant. Tijdens de open dagen vertellen ervaren chauffeurs over hun vak en over de opleidingsmogelijkheden bij ons.

Open nieuwsartikel
Duurzaam

Help 24 september mee de Leidse binnenstad schoon te maken

Arriva staat midden in de samenleving en werkt graag samen met (regionale) partijen aan sociale en duurzame activiteiten, waaronder Cleanup Leiden. Het doel van dit event is bewoners bewust te maken van hun eigen verantwoordelijk voor een schone leefomgeving

Open nieuwsartikel
Sociaal

“Stresskippen scoren beter!”, laat jongeren nadenken over de kracht van stress

Vanaf maandag 12 september start Arriva in Fryslân samen met Jamzone en Blauwe Zone de campagne "Stresskippen scoren beter!".

Open nieuwsartikel
Duurzaam

223.000 liter water besparen met waterarm wassen van treinen in het noorden

In 2025 wil Arriva CO2-neutraal werken, hiervoor ondernemen we verschillende initiatieven. Een van de initiatieven is een pilot in Leeuwarden, waar 18 WINK-treinen waterarm worden gewassen. Dit betekent een waterbesparing van 98% ten opzichte van een wasbeurt in de wasstraat. Op jaarbasis een besparing van zo’n 223.000 liter water.

Open nieuwsartikel