Direct naar inhoud
Button Drive the World

Aandacht voor (meer) vrouwen in het ov bij Arriva tijdens de Dag van de Arbeid

Thema
Inclusief
Publicatiedatum
Geplaatst 01-05-2023

Arriva zet tijdens De Dag van de Arbeid vrouwen de spotlight met “Women drive the world”. Vrouwen kunnen prima werken als machinist, steward, chauffeur en medewerker Service & Veiligheid. Het ov is voor iedereen!

Arriva medewerkers Puck, Kim, Renate en Jieskje hieronder over hun baan in het ov.

Ook werken in het ov?
Onze vacatures vind je op Onze vacatures | Werken bij Arriva

Machinist Puck

Machinist Puck

Werkt in Achterhoek/Rivierenland
Ik vind het heel normaal dat ik machinist ben. Soms kijken reizigers me weleens vreemd aan en zeggen ze: “Goh ben jij de machinist hier”. Als ik dat bevestig, vinden ze dat altijd wel heel gaaf’, zegt machinist Puck. ‘Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat dit werk meer door mannen dan door vrouwen wordt gedaan. Weet je, mijn moeder werkt in de bouw en daar zie je dat ook.’

Puck is een van de vijf vrouwelijke machinisten bij Arriva in de Achterhoek. Ze rijdt met de Arriva-trein op de alle trajecten in de Achterhoek. Binnenkort komen daar ook Vechtdallijnen bij. Ze is nu bezig om het traject te leren kennen.  

‘Ik vind mijn werk echt gaaf om te doen. Eigenlijk moet het de normaalste zaak van de wereld zijn dat vrouwen kunnen kiezen wat ze willen en niet dat dit niet kan omdat het machinisten vak een mannenberoep zou zijn. Voor mij is het allerbelangrijkst; doe het werk dat je leuk vindt. Ik voel mij niet speciaal als vrouwelijke machinist, alle machinisten doen hier precies hetzelfde werk.’

Machinist Kim

Werkt op de Vechtdallijnen 
Machinist Kim vindt dat het machinisten vak vanuit de historie gezien soms nog wel eens als mannenberoep wordt gezien. Dat merkt ze aan reacties uit de omgeving. ‘Denk aan reizigers die een attente opmerking maken als “wat stoer” “leuk” of “bijzonder”. Deze baan geeft me de kans om te ontspannen. Ik rijd met de trein door een prachtig landschap en krijg ieder jaar een beeld van hoe het ene seizoen in het andere seizoen verandert. Het geeft rust. Niet alleen het vele alleen zijn doet dat, maar ook de focus en het naar buiten kijken. Dat alles voelt voor mij heerlijk.’

In de 11 jaar dat ik bij Arriva werk heb ik 4 kinderen gekregen. Het heeft mijn voorkeur om overdag bij de kinderen te zijn en 's avonds te werken.

Mijn partner werkt ook als machinist bij Arriva, we zijn dus collega’s. Hij heeft meestal een vroeg rooster en ik voornamelijk laat. Op deze manier hebben we geen kinderopvang nodig. Mijn eigen droom om de kinderen vooral vanuit huis groot te brengen wordt hierdoor gerealiseerd. 

Hoe het is om een “treinstel” te zijn? ‘Joris en ik kennen elkaar van de opleiding en daarna werden we collega's. Pas na een jaar of vier ontstond er buiten het werk een vriendschap en uiteindelijk een relatie. Inmiddels kijken we in elkaars sokkenlade of daar de fijne sokken liggen die bij het uniform horen. We lenen elkaar ook andere werk gerelateerde dingen uit. Daar stopt het spoorleven voor ons thuis.

Machinist Kim
Buschauffeur Renate

Buschauffeur Renate

‘Ik vind het chauffeur zijn zeker geen mannenwereld. Ik voel me er heerlijk op mijn plek en vind het fijn om met mannen te werken. Recht voor de raap en geen gedoe zoals met veel vrouwen wel onderling.

Ik vind het heerlijk om te rijden en met mensen in contact te zijn. En de vrijheid die je hebt.
Verder is het prima te combineren met de thuissituatie. Mijn kinderen zijn helemaal gewend aan mijn onregelmatige tijden.’

Regiodirecteur Jieskje

‘Als dochter van een moeder die op een vrachtwagen reed, kreeg ik al vroeg mee dat vrouwen prima hun mannetje konden staan in een mannenwereld. Gelukkig neemt inmiddels het aantal vrouwen in het OV ook steeds verder toe. Dat draagt bij aan de kwaliteit en aan een goede reis voor iedereen’.

Regiodirecteur Jieskje

Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht

25 jaar decentralisatie van het Nederlandse spoor

Vandaag is het een bijzondere dag voor het openbaar vervoer in Nederland. Precies 25 jaar geleden werd de treinlijn Almelo - Mariënberg geopend door Oostnet (later bekend als Syntus). Deze regionale lijn was niet alleen een mijlpaal voor de ontwikkeling van het openbaar vervoer, maar ook het startsein voor meer concurrentie op het spoor.

Open nieuwsartikel

Arriva en Efteling presenteren bussen in Efteling-thema en intensiveren samenwerking

Vanochtend was de eerste feestelijke rit van de Sprookjesbos-bus met Roodkapje. Met deze rit reisden de directies van Arriva en de Efteling, genodigden en natuurlijk bezoekers aan de Efteling mee. Arriva en de Efteling introduceerden deze ochtend de unieke gedecoreerde bussen in Efteling-thema. Deze vier bussen rijden op de lijnen 800 (’s-Hertogenbosch-Efteling v.v.) en 801 (Tilburg-Efteling v.v). De bussen hebben een compleet eigen uitstraling als de Sprookjesbos-bus en de Joris en de Draak-bus. Met deze bussen zetten Arriva en de Efteling in op een optimale bereikbaarheid van het attractiepark met het openbaar vervoer voor zowel bezoekers als medewerkers.

Open nieuwsartikel

In- en uitchecken met je betaalpas of creditcard nu ook bij de treinen van Blauwnet

Reizen met de treinen van Blauwnet is vanaf vandaag nog makkelijker. Reizigers kunnen nu in- en uitchecken met een contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Dat geldt op alle trajecten van Blauwnet (Arriva en Keolis). Reis je op vol tarief, dan hoef je dus niet meer met de OV-chipkaart te reizen of een los kaartje te kopen.

Open nieuwsartikel
Sociaal
Hosts 1 jaar op de Vechtdallijnen

Hosts van Arriva 1 jaar op station Zwolle en Emmen

Vrijdag 14 april bestond het speciale host-team van Arriva op de Vechtdallijnen 1 jaar. Op het station in Emmen werden reizigers daarom door de hosts getrakteerd op koffie, een chocolaatje, een roos en een sleutelhanger.

Open nieuwsartikel
Duurzaam
Waterstof bus presentatie

Waterstofbussen van start in regio Achterhoek

Misschien hebben jullie hem al gezien; de eerste Arriva waterstofbus rijdt sinds deze week namelijk in de Achterhoek rond! Dit nadat bijna 1,5 jaar geleden de eerste waterstofbus van Arriva en de vestiging in Doetinchem in vlammen opging. Het onderzoek naar de brand is afgerond en in overleg met provincie Gelderland en busfabrikant Solaris, is besloten om door te gaan met de inzet van de waterstofbussen in de dienstregeling in de Achterhoek. Samen met provincie Gelderland zet Arriva hiermee een grote stap naar een CO2-neutrale toekomst.

Open nieuwsartikel
Duurzaam

Arriva, gemeente Leiden en Nationaal Park Hollandse Duinen maken Leiden weer een stukje schoner tijdens de Landelijke Opschoondag

Op 18 maart 2023 hebben inwoners van Leiden veel zwerfafval verzameld tijdens de Landelijke Opschoondag. Arriva heeft dit clean-up event georganiseerd in samenwerking met de gemeente Leiden en Nationaal Park Hollandse Duinen. Het clean-up event maakt de inwoners van Leiden bewuster van zwerfafval. Iedereen kan een bijdrage leveren om Leiden zwerfafval vrij te maken én te houden.

Open nieuwsartikel