Direct naar inhoud
Een bovenaanzicht van een Arriva-bussen opslagplaats met zonnepanelen op het dak.

Circulariteit

Arriva wil in 2025 CO2-neutraal werken en met grote en kleine stappen bewegen we naar dat doel. Circulariteit maakt deel uit van Arriva’s duurzaamheidambitie. Wat doet Arriva met circulariteit?

10R-rekenmodel
We werken met het 10R-rekenmodel: het bekendste model waarmee je gradaties kunt geven aan de manier waarop je circulair met producten of grondstoffen omgaat. Bijvoorbeeld slimmer productontwerp, verlengen van levensduur en hergebruik. Zo kunnen we onze effort een waarden meegeven.

Circulaire projecten bij Arriva

 • Buschauffeur Enver in Arriva-overhemd, gezien door zijn achteruitkijkspiegel.

  Bring-It-Back

  Onder de naam Bring-It-Back heeft Arriva in samenwerking met haar kledingleverancier, op een gestructureerde manier gebruikte bedrijfskleding verzameld. Van alle ingezamelde kleding bleek een deel nog bruikbaar te zijn. Deze kleding wordt tegen een gereduceerd tarief weer beschikbaar gemaakt voor collega’s. Voor de overige kledingstromen kijken we naar gebruik voor een ander doel of gebruik op een andere manier.

  (10R-gradaties: Re-use| Recycle| Repurpose| Remanufacture)

 • Een Arriva cube (Arricube) vergaderplek in het blauw.

  Duurzame panden – verbouwen met een circulaire insteek

  Al een aantal jaar zet Arriva in op het verduurzamen van haar panden. Op meerdere locaties werken we nu gasloos, brachten we wand- en dakisolatie, én zonnepanelen aan en vergaderen of werken mensen in een Arricube. Een Arricube is een nieuw kantoormeubel gemaakt van oude kantoorkasten met daarin bankjes die zijn bekleed met stof van gebruikte bedrijfskleding.

  (10R-gradaties: Repurpose| Remanufacture)

 • Een stoel in een bus in Friesland met bekleding van oranje fruitleer.

  Duurzame stoelbekleding

  In de regio Fryslân rijden twee bussen die compleet bekleed zijn met circulaire stoelbekleding. De ene bus heeft een grijze stoelbekleding van 100% gerecycled polyester, afkomstig van oude PET-flessen. De andere bus heeft zwarte bekleding van gerecycled polyester in combinatie met een grondstof afkomstig van eucalyptusbomen. Daarnaast reden er al zeven bussen rond waarvan één stoel is bekleed met ananasleer (restproduct bij het telen van ananassen). Met deze verschillende pilots onderzoekt Arriva welke materialen bij kunnen dragen aan een circulaire toekomst. En we vragen we ook onze reizigers naar hun ervaring.

  (10R-gradaties: Re-use| Rethink| Reduce)

  Arriva circulair

Circulaire Samenwerking

Een circulaire economie vraagt om systeemdenken. Dat betekent aandacht hebben voor het optimaliseren van het gehele systeem; in een keten met anderen. Je bent immers afhankelijk van elkaar. Het is mogelijk om wederzijds voordeel te halen uit het stroomlijnen van activiteiten. Zo kunnen we mogelijk een kringloop rond maken in een keten met verschillende bedrijven.


Ook bij Arriva zetten we hierin stappen. We zijn aangesloten bij Circulair Fryslan en Circulair West. Dit zijn regionale netwerken die (circulaire) bedrijven met elkaar verbinden met als doel de circulaire transitie te versnellen. En we staan open voor regionale partijen en/of startups om op zoek te gaan naar nieuwe circulaire initiatieven.

Keukenhof Express rijdt langs een oranje gekleurd tulpenveld. Aan de andere kant van de weg staan bomen.