Direct naar inhoud
Een blauwe Arriva-waterstofbus rijdt over de weg in een groene omgeving.

Waterstofbussen van start in regio Achterhoek

Thema
Duurzaam
Publicatiedatum
Geplaatst 14-04-2023

Misschien hebben jullie hem al gezien; de eerste Arriva waterstofbus rijdt sinds deze week namelijk in de Achterhoek rond! Dit nadat bijna 1,5 jaar geleden de eerste waterstofbus van Arriva en de vestiging in Doetinchem in vlammen opging. Het onderzoek naar de brand is afgerond en in overleg met provincie Gelderland en busfabrikant Solaris, is besloten om door te gaan met de inzet van de waterstofbussen in de dienstregeling in de Achterhoek. Samen met provincie Gelderland zet Arriva hiermee een grote stap naar een CO2-neutrale toekomst.

Eind 2020 besloten Arriva, provincie Gelderland en de Poolse busfabrikant Solaris om vanaf december 2021 tien waterstofbussen in te gaan zetten in de dienstregeling in de Achterhoek. Op 26 oktober 2021 arriveerde de eerste splinternieuwe waterstofbus bij de Arriva vestiging in Doetinchem. Twee dagen later ontstond er brand in de vestiging, iedereen bleef gelukkig ongedeerd en het bleef beperkt tot materiele schade.

Onafhankelijk onderzoek ingesteld
Meteen na de brand werd op verzoek van Arriva een omvangrijk en gedegen onderzoek met alle betrokken partijen  gestart onder leiding van het Nederlands Onderzoeks Instituut (NLOI). Uit het onderzoek werd duidelijk dat er waterstof heeft gelekt. De exacte oorzaak van de lekkage valt niet meer eenduidig te achterhalen. De aanbevelingen en testprotocollen die uit het onderzoek zijn gekomen, zijn strikt opgevolgd en erop gericht om lekkage van waterstof te voorkomen.  Om verder te gaan met dit voor Arriva Nederland unieke waterstofbusproject, heeft altijd vooropgestaan dat Arriva de bussen alleen de weg opstuurt wanneer dit op een veilige en verantwoorde manier kan.  Solaris heeft op basis van het NLOI-onderzoek en de aanbevelingen die daaruit voortvloeiden, in overleg met Arriva aanpassingen doorgevoerd. Deze aanpassingen zijn door onafhankelijke deskundigen gecheckt.

Nieuwe start, opleidingen voor personeel
De afgelopen periode stond onder meer in het teken van het opleiden van chauffeurs en de opleidingen van de monteurs. De bussen worden -totdat de nieuwe vestiging in Doetinchem klaar is- onderhouden in de Arriva werkplaats in Groenlo. Deze is speciaal daarvoor aangepast met onder meer brandwerende scheidingswanden zodat de vestiging voldoet aan de vereiste wet- en regelgeving om onderhoud te kunnen doen aan waterstofbussen.

Wat zijn de nieuwe snufjes van de waterstofbus
Een klein tipje van de sluier; de waterstofbus heeft in tegenstelling tot de reguliere bussen van Arriva in de Achterhoek en Rivierenland geen buitenspiegels maar camera’s. Verder is de bus muisstil tijdens het rijden en er komen vanzelfsprekend geen uitlaatgassen vrij want er komt water uit de uitlaat. Verder zit er een zogeheten mobileye (elektronische dodehoekspiegel) op en loopt de vloer gewoon door (dus zonder traptrede).

Hoe werkt een waterstofbus
De nieuwe waterstofbussen zijn geproduceerd door Solaris Bus en Coach. De stille en volledig emissievrije waterstofbussen worden aangedreven met energie die wordt geproduceerd in brandstofcellen. De enige bijproducten van de reactie die daarin plaatsvindt, zijn warmte en stoom. Het elektrisch vermogen dat vrijkomt tijdens het proces van omgekeerde elektrolyse, wordt overgebracht naar de aandrijflijn, bestaande uit een as met elektromotoren. Elke bus wordt uitgerust met een extra opslagruimte voor elektrische energie, de Solaris High Power-batterij. De waterstof die nodig is om de Urbino12-waterstofbus aan te drijven, wordt opgeslagen in tanks met een totaalvolume van 1560 liter, gemonteerd op het dak van de bus.

Comfort voor de reiziger
De waterstofbus heeft 37 zitplaatsen (met staanplaatsen geschikt voor 85 personen. De bussen zijn van alle gemakken voorzien zoals USB-oplaadpunten, airconditioning en een modern passagiersinformatiesysteem. Verder is de bus uitgerust met CCTV-camera's. Voor mensen met beperkte mobiliteit is een rolstoelplaats ingericht en kan gebruik worden gemaakt van een rijplank om de bus in te rijden.

Comfort en gemak voor de chauffeur
Een stoel met klimaatregeling en een elektrisch verwarmde voorruit zorgen voor veel comfort voor de chauffeur. Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid maakt de chauffeur gebruik van allerlei automatische rijhulpsystemen. Zo werkt de chauffeur met camera’s in plaats van zijspiegels en met het zogeheten ‘Mobileye Shield’. Dat is een systeem van intelligente camera's die de directe omgeving van het voertuig bewaken, waardoor er minder kans is op botsingen met voetgangers of fietsers. Chauffeurs worden gewaarschuwd voor mogelijke gevaren met geluids- en visuele signalen.

50.000 kilometer per jaar op waterstof
Voor Arriva Nederland is het rijden op waterstof een primeur. Het streven is om per bus minimaal 50.000 kilometer per jaar te rijden. We rijden tot aan einde concessie (december 2025) door met de bussen.  De waterstofbussen gaan tanken bij het nieuwgebouwde waterstofvulpunt van Kuster Energy aan de Braamtseweg in Doetinchem. Dit waterstoftankstation is openbaar toegankelijk en kan dus ook door waterstofauto’s worden gebruikt.

Europese subsidie voor tien waterstofbussen
De invoering van waterstofbussen in de Achterhoek is het resultaat van de deelname van de provincie Gelderland aan het Europese programma JIVE, waarin onder meer het stimuleren van emissieloos openbaar vervoer centraal staat. De waterstofbussen gaan dieselbussen vervangen. Daarmee wordt met Europese subsidie een impuls gegeven aan de vergroening van de mobiliteit en de realisatie van de waterstofinfrastructuur. Waterstof kan in de toekomst een toepassing worden voor mobiliteit als het op grote schaal beschikbaar komt.

Project JIVE
JIVE staat voor Joint Initiative for Hydrogen Vehicles Across Europe. Dit is een Europees project waarmee het gebruik van waterstofbussen in het openbaar vervoer wordt gestimuleerd. In heel Europa gaat het om verschillende projecten waarbij 152 bussen in 14 Europese regio’s zijn gemoeid. Deelnemers aan JIVE worden opgenomen als participant in de GRANT AGREEMENT. Al eerder hebben de provincies Zuid-Holland en OV-Bureau Groningen-Drenthe besloten deel te nemen aan het project JIVE.


Meer verhalen van Arriva

Ga naar het overzicht
Vertegenwoordigers van Arriva en het VISTA College laten trots een bord zien waarmee hun vernieuwde samenwerking bezegeld is.

Buschauffeur in Limburg worden? Dat kan met Arriva en het VISTA College

We zijn blij dat Arriva Limburg en het VISTA College hun samenwerking hebben verlengd én vernieuwd. Zo krijgt iedereen de kans om een (nieuwe) loopbaan te starten als buschauffeur in Limburg. Dit is je kans - stap in!

Open nieuwsartikel

Bericht over datalek via contactformulier op website

Op dinsdag 19 september 2023 heeft Arriva een datalek geconstateerd.  Het gaat om een lek bij één specifiek formulier, namelijk het contactformulier op de website. Gegevens zijn mogelijk inzichtelijk geweest voor onbevoegden. We hebben vastgesteld dat het gaat om een datalek van emailadressen, namen, telefoonnummers en geboortedatums van zo'n 195.000 klanten die contact met ons hebben gezocht via het contactformulier. De klanten die het betreft zijn door ons persoonlijk ingelicht over dit datalek.  Na deze constatering hebben we het contactformulier tijdelijk offline gehaald, nader onderzoek gedaan over omvang en aard van het datalek én ervoor gezorgd dat de beveiliging wordt hersteld. 

Open nieuwsartikel
Een blauw-witte Arriva-trein rijdt door een groen landschap onder een blauwe lucht.

Arriva dient voorstel in bij de ACM voor het rijden van 26 treinlijnen in open toegang vanaf 2026

Open nieuwsartikel
Een Icoon van open treindeuren in aqua blauw en okergeel met de tekst: 'Welkom bij Team Arriva'.

Kom naar de Raildag: 16 september openen wij onze deuren tussen 10.30 en 15.30 uur

Op zaterdag 16 september 2023 kan iedereen in heel Nederland zien hoe boeiend de railsector is. In samenwerking met Railforum zetten bedrijven vol trots hun poorten open voor publiek en bieden hen een warm welkom. Ook Arriva doet mee! Wij openen onze deuren voor publiek vanaf 10.30 tot 15.30 op 5 locaties verdeeld over heel Nederland,

Open nieuwsartikel
Een landkaart en vlag van Duitsland, een telefoon met daarop een D-ticket, met een stads op de achtergrond.

Duitslandticket nu ook in Nederland verkrijgbaar

Vanaf begin augustus is het voor reizigers naar Duitsland nog gemakkelijker om het zogenoemde Duitslandticket (ook wel D-ticket) aan te schaffen. Vanaf nu kunnen reizigers het ticket namelijk kopen in de Duitslandticket by glimble app.

Open nieuwsartikel
Een man staat met een fiets in een Arriva-trein. Om hem heen staat bagage.

Arriva brengt je naar de Waddeneilanden

Stap in en start je ontdekkingstocht nu! Misschien wel het mooiste gebied van Fryslân: Het Waddengebied. De eilanden, de zee, de zeehonden. Het is een stukje vakantie in eigen land. Ieder eiland heeft zijn eigen karakter. Ontdek je ze allemaal? Je fiets meenemen? Koop dan een Arriva Fiets Mee Dag!

Open nieuwsartikel